Declinul preturilor de pe piata petrolului ar putea afecta grav economia Rusiei, subrezita deja in urma sanctiunilor europene pe fondul crizei din Ucraina, scrie Bloomberg.

Petrolul a fost unul dintre elementele cheie pentru consolidarea autoritatii lui Vladimir Putin inca din 2000, de cand a preluat puterea de la Boris Eltin, ajutand economia sa creasca cu aproximativ 7% intre 2000 si 2008.

Cresterea economica a Rusiei incetineste tot mai mult, afectata atat de sanctiunile adoptate de SUA si UE, cat si de o puternica depreciere a rublei, tranzactionata miercuri la 51,75 unitati pentru un euro. Cu toate ca popularitatea liderului de la Kremlin ajungea la 80% in sondaje dupa anexarea Crimeei in martie, insa aceasta ar putea fi periclitata de lipsa banilor pentru pensii si salarii, dar si de nemultumirile companiilor, care vor apela tot la stat pentru a-si sustine cheltuielile.

Perla exporturilor rusesti, petrolul

Scaderea cu 25% a pretului pentru petrolul Brent a redus cu miliarde de dolari veniturile fiscale ale Rusiei, acest bun fiind cel mai valoros pentru exporturile Moscovei. In plus, tara se va confrunta la anul cu un deficit bugetar daca pretul ramane la sub 104 dolari pe baril, potrivit bancii de investitii Sberbank CIB. La un nivel de 90 de dolari pe baril, PIB-ul Rusiei va scadea cu 1,2%. Pretul la petrolul Brent a ajuns la 85,04 dolari pe baril in Londra.

Industria petroliera este puternic influentata de evolutia rublei. Cea mai mare companie petroliera ruseasca, Rosneft, dar si producatorul de gaze naturale Novatek, al doilea dupa Gazprom, au fost tinta sanctiunilor economice occidentale. Banca centrala a Rusiei a facut interventii in valoare de circa 6 miliarde de dolari pentru a sustine rubla. Rubla s-a depreciat anul acesta cu 20% fata de dolar.

Citeste si:
Economia tarii se afunda: Deficit bugetar in crestere masiva
Economia tarii se afunda:...

Previziuni sumbre: economia Rusiei se contracta

Economia Rusiei s-ar putea contracta cu 1,7% in 2015 daca pretului unui baril ajunge la 80 de dolari. In plus, Fondul Monetar International si-a redus estimarea privind cresterea economica a Rusiei pe 2015, la 0,5%, fata de 1% cat estimase in iulie.

Liderul rus in varsta de 62 de ani, Vladimir Putin, fost locotenent-colonel KGB, a criticat expansiunea NATO pana la granitele Rusiei si a amenintat ca va tine Ucraina in afara aliantei militare din timpul Razboiului Rece. Oficialii de la Kremlin au prezis, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, ca SUA va colabora cu Arabia Saudita pentru a cobora artificial pretul petrolului, ca o forma de razbunare contra Rusiei. "Preturile sunt manipulate. Arabia Saudita a inceput sa ofere discounturi mari pentru petrol", a declarat purtatorul de cuvant al companiei Rosneft, Mikhail Leontyev, intr-un interviu pentru un post de radio rusesc.

Nu este prima data cand preturile petrolului influenteaza economia Rusiei. In 1970, un embargo asupra petrolului de provenienta araba a urcat preturile, ceea ce a crescut influenta globala economica a liderului sovietic Leonid Brejnev.

Citeste si:
Rusia a cerut SUA sa nu publice convorbirile dintre Putin si Trump
Rusia: Serghei Lavrov a cerut...

Sursa foto: Vladimir Putin/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Rusia: pretul petrolului si sanctiunile pot aduce recesiunea in tara