Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a decis sa puna capat programului de achizitii lunare de obligatiuni si a transmis pietelor financiare ca nu este ingrijorata din cauza slabiciunii economiei mondiale, a inflatiei scazute si a turbulentelor de pe pietele financiare.

Membrii comitetului de politica monetara al Fed au votat in favoarea opririi, de la 1 noiembrie, a achizitiilor de obligatiuni, care in luna septembrie au fost reduse la 15 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al bancii centrale americane, relateaza MarketWatch, citat de Mediafax.

Banca centrala este optimista in privinta situatiei de pe piata americana a muncii si nu anticipeaza ca scaderea preturilor energiei sa mentina inflatia la un nivel redus o lunga perioada de timp.

Fed a mentinut angajamentul de a pastra dobanzile aproape de nivelul zero "o perioada considerabila de timp", dar a adaugat, pentru prima oara in mod explicit, ca ar putea majora dobanzile mai devreme decat se asteapta pietele, daca ritmul de crestere economica va fi peste asteptari. In schimb, o crestere economica lenta ar putea duce la amanarea de catre institutie a primei majorari a dobanzilor dupa 2006.
Inainte de publicarea comunicatului Fed, analistii anticipau ca prima majorare a dobanzilor sa aiba loc in octombrie 2015.

Comunicatul include si o schimbare majora a punctului de vedere al Fed referitor la piata muncii, institutia considerand in prezent ca subutilizarea resurselor umane se diminueaza treptat. In septembrie, banca centrala observa o subutilizare semnificativa a fortei de munca.

Economia americana a evoluat bine in acest an, dupa un prim trimestru afectat de iarna dificila. Pentru primele noua luni, analistii anticipeaza o crestere economica de peste 3%.

De la sfarsitul anului 2012, Rezerva Federala a cumparat obligatiuni in valoare de 1.600 de miliarde de dolari, in cadrul unui al treilea program de suplimentare a lichiditatilor care a avut rolul sa sustina cresterea economica.

In prezent, portofoliul de active al bancii centrale americane se afla la un maxim istoric de 4.500 de miliarde de dolari, de aproape sase ori mai mare fata de nivelul inregistrat la inceputul campaniei de achizitii de obligatiuni, in 2008.

Votul in favoarea incheierii programului de achizitii de obligatiuni a fost de 9 la 1, presedintele Fed din Minneapolis votand impotriva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri