Comisia Nationala de Prognoza (CNP) se asteapta la o crestere economica de 2,6% in acest an si de 2,5% pentru 2015. Aceste estimari se apropie foarte mult de cele avansate in luna mai, de 2,5% pentru 2014, respectiv 2,6% pentru 2015.

Noile date sunt cuprinse in Prognoza de toamna 2014, postata pe site-ul Comisiei. Pentru 2016 si 2017 sunt anticipate cresteri de 3%, respectiv 3,3%. Potrivit datelor semnal publicate la finele saptamanii trecute de Institutul National de Statistica, economia a crescut cu 1,9% in cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustata sezonier, si cu 2,8% pe primele noua luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual inregistrat in luna iunie.

In ceea ce priveste inflatia, Comisia de Prognoza estimeaza o rata de 1,6% in acest an, mult sub cea anticipata in Prognoza de primavara (3,5%), in timp ce pentru finele anului 2015 datele variaza mai putin - 2,9%, fata de 3,1% in mai. Preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,2% fata de luna anterioara si cu 1,44% comparativ cu octombrie 2013.

Romania a "pacalit" pana la urma recesiunea tehnica

Produsul intern brut (PIB) a crescut puternic in trimestrul 3 din acest an, in termeni reali, fiind mai mare cu 1,9% fata de trimestrul doi. Pe de alta parte, INS a revizuit in sus estimarile pentru primele doua trimestre, in ultima zi a campaniei electorale. Primele trei luni au devenit astfel pozitive si au anulat recesiunea tehnica reconfirmata la inceputul lunii octombrie.

In octombrie, Institutul National de Statistica a reconfirmat intrarea in recesiune tehnica in al doilea trimestru din acest an, dar urca usor estimarile nominale si relative privind PIB atat pentru primul trimestru, de la -0,2% la -0,1%, cat si pentru al doilea trimestru, de la -1% la -0,9%. Astazi, minusul din primul trimestru s-a transformat in plus 0,5%, fata de T4 2013, iar minus 0,9% din trimestrul doi s-a imbunatatit in minus 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri