"Recuperarea economica in Romania va avansa la un model mai sustenabil in urmatorii ani, pe masura ce tara va depinde mai putin pe exporturi pentru a sprijini cresterea", se arata intr-o analiza a al firmei de cercetare de piata Business Monitor International (BMI), citata Emerging Europe Monitor, publicatie lunara parte a BMI.

Produl intern brut al Romaniei a avansat in trimestrul al treilea cu 3,2% in termeni reali fata de aceeasi perioada anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica. "Cifrele au fost cu mult peste estimarile din piata si vin in sprijinul deciziei noastre de a ramane relativ optimisti in privinta evolutiei economice, in ciuda unei cresteri exceptional de slabe pentru cel de-al doilea trimestru, de 1%", noteaza analistii BMI.

BMI estimeaza o crestere economica in Romania de 3,4% anul viitor si de 3,6% in 2016. "Asta sugereaza ca Romania ar trebui sa depaseasca cele mai multe tari din Europa emergenta in urmatorii ani", potrivit raportului.

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o crestere economica de 2,5% pentru anul viitor, potrivit datelor cuprinse in prognoza de toamna. Cifra este apropriata de estimarile avansate de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International, de 2,4% respectiv 2,5%, dar sub prognoza de crestere anticipata de Banca Mondiala in iunie, de 3,2%.

Sursa foto: Crestere economica, Shutterstock.com