"Mai sunt multe luni in fata, nu vedem niciun motiv sa modificam prognozele. Unele lucruri merg mai rau, cum este industria, altele, precum constructiile, mai bine. Dar este prea devreme sa tragem o concluzie. Intre 4% si 4,2% nu e o diferenta mare", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, conform Mediafax.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere de la 3,9% la 4,2% estimarile privind evolutia PIB-ului Romaniei in 2016. In schimb, economistii romani sunt de parere ca dupa alegeri ar putea urma taieri ale cheltuielilor si majorari ale taxelor.

Potrivit datelor statistice, economia a evoluat pana acum in parametrii anticipati. Astfel, constructiile cresc, urmand tendinta de anul trecut cand au avansat cu 10%. Consumul creste cu doua cifre, ceea ce antreneaza majorarea importurilor, provocand ingrijorarea economistilor. Insa cresterea era inevitabila in conditiile relaxarii fiscale si a majorarilor salariale. Deficitul balantei comerciale care a ajuns la un miliard de lei la
doua luni este contrabalansat totusi de exporturile de servicii, tot de aproape un miliard de euro.

Citeste si:

Industria a inceput anul cu o scadere (minus 0,5% in primele doua luni), dar da semne de revenire.

Produsul intern brut a crescut in trimestrul patru de anul trecut cu 1,1%, in termeni reali, fata de trimestrul precedent, avansul pe intregul an fiind de 3,8%.