Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (18,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (13,1%), industria bunurilor de capital (8,8%), industria bunurilor intermediare (8,1%) si industria bunurilor de uz curent (4,5%), potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In octombrie, cifra de afaceri din industrie pe total a crescut atat fata de luna septembrie, cu 0,1%, cat si fata de luna corespunzatoare din anul precedent, cu 5,5%. Cresterea cifrei de afaceri fata de luna septembrie s-a datorat avansului industriei extractive, de 5,2%. Industria prelucratoare a scazut cu 0,1%.

Comparativ cu octombrie 2013, afacerile au crescut datorita industria prelucratoare, care a avansat cu 5,7%. Industria extractivǎ a ramas constanta. INS a anuntat, totodata, ca in primele zece luni comenzile noi din industrie au fost mai mari cu 6,2%, datorita cresterilor inregistrate la toate grupele industriale: industria bunurilor de folosinta indelungata (35,2%), industria bunurilor de uz curent (7,7%), industria bunurilor intermediare (7,5%) si industria bunurilor de capital (+4%), scrie Mediafax.

Citeste si:

In luna octombrie insa comenzile au scazut in termeni nominali fatǎ de luna precedenta cu 4,1%, iar fata de octombrie 2013 au crescut cu 1,4%. Evolutia negativa fata de luna septembrie a fost cauzata de scaderile inregistrate in industria bunurilor de capital (de 7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (1,6%) si industria bunurilor intermediare (1,6%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 3%.

Pe de alta parte, majorarea fata octombrie 2013 s-a datorat cresterilor industriei bunurilor de folosinta indelungata (51,2%), a bunurilor de uz curent (6,5%) si a bunurilor intermediare (0,9%). Industria bunurilor de capital a scazut cu 1,3%.