Indicii Bet Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, au crescut cu 0,4%, dupa ce joi au inchis in scadere cu 1,9%, respectiv 2%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Rulajul a fost ridicat pentru prima ora, cu operatiuni de 14,46 milioane de lei (3,25 milioane de euro), insa aproape 13 milioane de lei au provenit din doua schimburi pe segmentul deal al bursei, potrivi9t Mediafax.

Astfel, investitorii au derulat un transfer deal de 9,44 milioane de lei cu titlurile Fondul Proprietatea, in timp ce operatiunile de pe segmentul regular al pietei s-au situat la 836.800 lei. Titlurile Fondul Proprietatea au scazut cu 0,1%, dupa un declin de 1,9% in ziua anterioara. Fondul a reluat saptamana aceasta achizitiile de actiuni in cadrul celui de-al patrulea program de rascumparare de titluri proprii. Compania a cumparat in perioada 3 noiembrie - 2 decembrie 750 de milioane de actiuni proprii printr-o oferta publica derulata in cadrul programului al patrulea. Transferuri mai ridicate in piata regular au avut loc si cu actiunile Banca Transilvania (TLV). Titlurile institutiei de credit au scazut cu 0,5%, dupa schimburi de 195.000 de lei.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a crescut cu 0,6%, usor mai puternic decat piata per ansamblu, in timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,2%. In randul companiilor din energie s-a inregistrat o usoara revenire dupa scaderile din joi. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,8%, Transgaz (TGN) a avansat cu 0,9%, Romgaz (SNG) cu 0,6%, iar Electrica (EL) cu 1,2%. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au ramas suspendate pentru a patra sedinta consecutiv, in contextul anchetei DIICOT privind delapidarea patrimoniului la SIF Banat Crisana si SIF Muntenia (SIF4), precum si manipularea pietei de capital.

Pe segmentul deal al bursei a mai avut loc si un transfer de 3,5 milioane de lei cu actiunile BRD. Indicele BET XT a crescut cu 0,3%, iar BET BK a crescut cu 0,1%.
BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. In Europa de Vest, principalele actiuni au deschis tranzactiile de vineri in coborare, indreptandu-se spre cel mai mare declin saptamanal din ultimele doua luni, pe fondul scaderii actiunilor companiilor din domeniul mineritului. Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a scazut cu 0,8%, DAX 30 (Frankfurt) cu 1%, iar FTSE 100 (Londra) cu 0,7%.

Companiile din indicele BET...
Citeste si: Companiile din BET, la bilant: incetinire sau scaderi severe de profit