Bursa de la Bucuresti a incheiat in crestere cu 0,64%, sustinuta marginal de evolutia burselor internationale, insa intr-o piata apatica si in care lichiditatea a fost salvata din nou de deal-uri cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), scrie Mediafax.
Majoritatea actiunilor de la BVB au evoluat incert in prima parte a sedintei, in conditiile in care bursele vest-europene au continuat sa scada usor, prefigurand o noua zi de corectii. Totusi, cu putin inaintea orei 14:00, pietele mature au trecut pe verde, iar miscarea a determinat si stabilizarea cotatiilor de la BVB peste nivelurile de miercuri.

Pietele europene au trecut pe verde imediat dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca institutia este pregatita sa ia toate masurile pentru a proteja euro, indicand ca banca este pregatita sa intervina pentru reducerea costurilor de imprumut aflate la niveluri nesustenabile in cazul unor tari.

"Declaratiile lui Mario Draghi au venit la momentul potrivit daca tinem cont ca inceputul de saptamana nu a fost unul tocmai bun atat pentru bursele internationale, cat si pentru cursul euro/dolar. Nu trebuie uitat ca astazi (joi – n.r.) este o zi importanta din punct de vedere al raportarilor financiare pentru o serie de companii importante din Europa, iar o parte din cele care au raportat inaintea discursului lui Draghi nu au reusit sa atinga estimarile analistilor", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,96%, iar indicele extins al Bursei BET-XT avansa cu 0,88%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Bursa de la Bucuresti a preluat si ea trendul pozitiv al burselor externe, dar din pacate volumele nu sustin aceasta miscare. Bursa a reusit cu greu in ultima perioada sa depaseasca rulaje de doua milioane de euro, excluzand aici tranzactiile deal si transferurile cu actiunile Fondul Proprietatea. Investitorii cu siguranta asteapta masuri mai clare la nivel international inainte de a reintra in piata, pana cand aceste masuri vor aparea investitorii vor fi atrasi doar de actiunile care pot oferi castiguri rapide intr-un termen scurt", a afirmat traderul.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% peste inchiderea de miercuri.

Noul indice al BVB, BET-BK, a avansat cu 0,86%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 69,2 milioane lei (14,9 milioane euro), valoare cu 11% sub rulajul sedintei precedente, de 78,2 milioane lei (16,8 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurata in proportie de 77% de trei deal-uri cu aproape 0,92% din actiunile Fondului Proprietatea (59,9 milioane lei).

Tranzactii negociate cu actiuni Fondul Proprietatea au continuat si joi, in a doua parte a sedintei fiind cedat un pachet de titluri reprezentand 0,83% din capitalul social al FP, pentru 54,9 milioane lei (11,9 milioane euro). Anterior, a mai fost realizat un deal cu titluri FP, pentru 1,3 milioane lei (300.000 de euro). Astfel, actiunile Fondului Proprietatea au asigurat 81% din lichiditatea pietei.

Deal-urile nu au influentat pretul din piata principala, astfel ca actiunile au incheiat ziua la 0,48 lei, pe un rulaj de aproape 2,7 milioane lei.

Actiunile Oltchim (OLT) au incheiat in urcare cu 6,57%, sustinute de investitorii care au ridicat pretul dupa ce Ziarul Financiar a scris ca anuntul de privatizare a combinatului va fi publicat saptamana viitoare. Transferurile cu aceste titluri au cumulat 279.000 de lei.

Titlurile combinatului au urcat accelerat si in ultimele doua sedinte ale saptamanii precedente, cand au avansat cu peste 23%, dupa ce premierul Victor Ponta a spus ca privatizarea companiei va avea loc "lunile acestea". Ulterior, vineri, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat ca Oltchim a primit aprobarea guvernului pentru contractarea unui imprumut de 40 milioane euro, pentru capital de lucru care sa-i permita functionarea la o capacitate de 65%-70% si evitarea pierderilor.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene erau in crestere cu pana la 3,2%, iar bursele din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 2,4%.

"Evolutii ale pietelor precum cea de azi nu au fost rare in ultima perioada. Au existat momente in care stirile negative au fost cele care dominau piata, apoi au aparut schimbari de viziune a investitorilor care au interpretat o stire negativa intr-un mod pozitiv deoarece creste probabilitatea unei interventii din partea institutiilor abilitate. Dupa aceste momente de anticipare, a urmat dezamagirea cauzata de lipsa unei interventii in piete", a conchis Niculae.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri