Bursa a crescut joi cu 0,73%, in linie cu pietele europene, dupa decizia Fed de a continua achizitiile de obligatiuni in acelasi ritm, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au stabilit un nou maxim istoric, de 0,72 lei/titlu, scrie Mediafax.

La inchiderea pietei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau tranzactionate la 0,72 lei, pret cu 1,48% peste nivelul de miercuri, reprezentand un nou maxim de la listare.

Cu actiunile Fondului Proprietatea au fost realizate tranzactii in valoare cumulata de 20,46 milioane lei.

"Pe o piata linistita si cu evenimente relativ previzibile, FP poate sa ne rezerve surprize placute, testand maxim dupa maxim, avand in vedere ca are si un program de rascumparare in derulare, dar nu in salturi accelerate, ci mai degraba in subunitati, la a treia si a patra zecimala", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Piata a fost pe verde inca de la deschidere, evolutie similara cu cea a burselor europene, dupa decizia Fed de a continua achizitiile de obligatiuni in acelasi ritm.

"Faptul ca banca centrala americana a mentionat ca inca nu considera un moment oportun sa restranga fluxul de banii catre pietele financiare a determinat un val de exaltare printre jucatorii de pe bursele mature. Inevitabil acest val de optimism a cuprins si mult mai mica bursa de la Bucuresti, care a avut cu aceasta ocazie un moment de apreciere si volume ceva mai consistente. Ar fi interesant de observat daca aceasta miscare este suficient de solida incat sa se perpetueze pe mai multe sedinte", a adaugat Barbulescu.

El considera ca atentia multor jucatori a fost indreptata catre IPO-ul in desfasurare de la Nuclearelectrica, vineri fiind ultima zi de subscrieri.

"Resursele care se vor disponibiliza dupa IPO-ul Nuclearelectrica sunt destul de insemnate, de aproximativ 40 milioane de euro pana la acesta data, luand in considerare media valorii tranzactionate pe BVB. Daca tinem cont de apropierea ofertei la Romgaz, probabilitatea de a se aloca sume catre alte investitii bursiere este intr-o oarecare masura redusa, fiind un caz fericit daca s-ar putea atrage in piata 10-20% din totalul de circa 40 de milioane de euro", a spus reprezentantul Prime Transaction.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, se plasa cu 1,11% peste nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era instagnare.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat ziua cu 1,14% peste nivelul din sesiunea precedenta.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 1,11%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 1,06%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 43,43 milioane lei (9,75 milioane euro), de trei ori mai mult fata de lichiditatea de miercuri, de 14,4 milioane lei (3,2 milioane euro. Peste 60% din rulaj a fost acoperit de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea ( 20,46 milioane lei, din care doua transferuri deal in valoare de 8,95 milioane lei), patru dealuri cu titlurile OMV Petrom (4,03 milioane lei) si o tranzactie negociata cu Transgaz (2,8 milioane lei).

Un rulaj semnificativ pe piata principala, de 2,96 milioane lei, au consemnat si actiunile Banca Transilvania (TLV), care au crescut cu 2,23%, ultimul transfer fiind perfectat la 1,419 lei.

Lichiditatea totala a Bursei a fost ridicata si de transferurile cu titluri de stat, in suma de 29,9 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat de 185.000 lei, fata de 496.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, marile burse europene erau in urcare cu pana la 1,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri