Franklin Templeton compania care administrează Fondul Proprietatea (FP), a luat act de propunerea înaintată de Ministerul Finanțelor care vrea să inițieze un nou proces de selecție pentru managementul Fondului.

Statul deține doar 6,91% din drepturile totale de vot de la FP, dar ar putea să obțină schimbarea managerilor FP aplicând presiune pe fondurile de pensii private din România. Împreună, acestea sunt cei mai puternici acționari ai FP, după care urmează fondurile de investiții străine. Cum statul cu greu poate influența fondurile străine, singura variantă plauzibilă ar fi convingerea fondurilor de pensii.

Mai exact, Ministerul Finanțelor a cerut și obținut suplimentarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acționarilor Fondului, convocată pentru data de 25 septembrie, cu două puncte:

  • reînnoirea mandatului Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea pentru un an (în perioada 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025), în loc de patru ani, așa cum s-a propus inițial în convocare,
  • împuternicirea Comitetului Reprezentanților al Fondului de a iniția un proces de selecție a unui nou administrator al Fondului.

”Franklin Templeton a înaintat propunerea unui mandat de administrare a investițiilor de patru ani, considerând că este cel mai bine poziționat pentru a continua să creeze valoare pentru toți acționarii Fondului pornind de la implementarea unei strategii cu rezultate dovedite de creștere a valorii companiilor din portofoliu, implicarea activă în relația cu companiile din portofoliu și distribuirea de numerar către acționari”, se menționează într-un comunicat al Franklin Templeton.

Statul vrea și alegerea în Comitetul Reprezentanților FP a Lilianei Anghel, reprezentant al Ministerului Finanțelor despre care vicepreședintele USR Cristian Ghinea a afirmat anterior că ar fi colonel SRI.

Administratorii FP spun că rezultatele de până acum ar trebui să susțină continuarea mandatului, aceștia amintind recenta listare de succes a Hidroelectrica, cea mai mare listare pe bursa din România până în prezent și una dintre cele mai mari listări din Europa de Est.

Templeton a realizat și o listă a rezultatele activității sale la managementul Fondul Proprietatea în ultimii 13 ani:

  • Managementul activ al portofoliului Fondului: Franklin Templeton s-a concentrat pe implementarea regulilor de guvernanță corporativă adecvate în cadrul companiilor de stat din portofoliu, precum și pe măsuri de îmbunătățire a eficienței și profitabilității tuturor companiilor din portofoliu (inclusiv întreprinderea unor anumite acțiuni juridice pentru a proteja valoarea participațiilor).
  • Prețul acțiunilor s-a aflat în mod constant pe o tendință de creștere, cu un randament total de peste 624% în RON de la listarea Fondului la Bursa de Valori București în ianuarie 2011.
  • Randamentul total al VAN/acțiune a Fondului a fost de peste 301% din decembrie 2010.
  • Totalul distribuțiilor către acționari efectuate din 2010 încoace, inclusiv estimările actuale pentru 2023, ajunge la 27,4 miliarde RON (6,7 miliarde USD).
  • De-a lungul anilor, am lucrat în mod constant pentru a reduce discountul față de VAN prin implementarea unei alocări clare și transparente a capitalului, care a fost facilitată de o guvernanță și o rentabilitate mult îmbunătățită a participațiilor din portofoliu.
  • A planificat rapid distribuirea unui dividend special din veniturile obținute în urma IPO-ului Hidroelectrica, cu o valoare brută de 1,7225 RON pe acțiune.
  • Managerul de Fond a atras peste 1,5 miliarde USD de la investitorii străini în Fondul Proprietatea de la listarea sa la București, în ianuarie 2011.
  • Managerul de Fond a promovat în mod constant Fondul, România și piața locală de capital către o bază largă de investitori instituționali globali, organizând 6.200 de întâlniri, 2.200 de teleconferințe și peste 260 de road-show-uri, evenimente de tip "Zilele investitorilor" și conferințe în cei 13 ani de la listarea la Bursa de Valori București.
  • A executat 34 de tranzacții private, 14 exituri complete prin intermediul pieței de capital (IPO-uri, SPO-uri, ABB-uri, vânzări pe piață) cu o valoare cumulată de peste 19,4 miliarde RON (4,2 miliarde USD).
  • Administratorul Fondului a finalizat 13 programe de răscumpărare în valoare totală de 8.109,4 milioane RON și a răscumpărat peste 58% din acțiunile emise de Fond la sfârșitul lunii ianuarie 2011, în perioada mai 2011 - dec 2022. Cel de-al 14-lea program de răscumpărare a început la 3 ianuarie 2023 și este în curs de desfășurare.

”Administratorul Fondului recomandă acționarilor să susțină un mandat de patru ani pentru Franklin Templeton în calitate de Administrator al Fondului Proprietatea. Aceasta decizie va asigura stabilitatea și va crea premisele continuării istoricului dovedit de creare de valoare pentru toți acționarii săi și, cu sprijinul acestora, implementarea unei strategii de investiții care să consolideze dezvoltarea pieței de capital din România”, se concluzionează în comunicatul de presă al FP.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri