Decontul plafonării facturilor la energie electrică și gaze naturale crește de la o săptămână la alta. Suma pe care statul trebuie să le-o achite furnizorilor în contul măsurilor de sprijin a depășit 17 miliarde de lei, conform celor mai recente date ANRE.

Concret, conform ANRE s-a ajuns la 17.142.071.720,77 de lei: atât este factura pe care statul român trebuie să le-o achite furnizorilor de energie și gaze naturale. În mai puțin de o săptâmănă, ea a crescut cu 143 de milioane de lei.

Cele mai mari sume sunt pentru anul trecut, în 2023 prețurile energie și gazelor normalizându-se. Iar acest total nu reprezintă sumele la zi care li se cuvin furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, din cauza pierderilor suferite ca urmare a plafonării prețurilor finale, ci doar cât a putut să verifice ANRE până la data respectivă, cererile de decontare acoperind practiv intervalul noiembrie 2021-mai 2023.

De ce decontează statul furnizorilor plafonarea facturilor la energie și gaze

De ce este nevoie ca statul să le deconteze furnizorilor de energie și gaze aceste sume care cresc de la o săptămâna la alta? Potrivit OUG 118/2021 și OUG 27/2022, prețurile la gaze și energie electrică sunt plafonate, iar furnizorii acoperă din fondurile lor diferența între prețul plătit de consumatori și prețul real. Statul trebuie să le deconteze apoi această diferența, pe baza unor cereri, prin Ministerul Energiei (pentru clienți non-casnici) și Ministerul Muncii - Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (pentru clienți casnici). Practic, furnizorii au pierdut acești bani tarifându-le consumatorilor energia la un preț mai mic decât cel din contracte.

Singurul furnizor care a menținut constant prețul din facturi sub cel plafonat sau la același nivel, deoarece este și producător și în general poate acoperi cererea clienților săi, a fost Hidroelectrica.

Întârzierea acestor decontări produce mari probleme de cash-flow furnizorilor. Aceștia au termene ferme de plată pentru producători, transportatori, distribuitor, trebuie, să achiziționeze energie dar, în același timp sunt obligați să aplice o reducere la prețul final facturat. Diferența este acoperită de stat - doar că banii vin, de multe ori, târziu. Conform datelor AFEER, ultima lună decontată complet de către ministerele Energiei și Muncii este mai 2022. În plus, modul în care li se recunoaște furnizorilor prețul de achiziție este considerat de aceștia dezavantajos.

Plafonarea, tot mai controversată

Ca urmare, furnizorii contestă tot mai des această măsură de sprijin la care, de altfel, și Comisia Europeană ne cere să renunțăm. OUG 27/2022 a fost atacată și la CCR de către un furnizor de energie. Guvernul nu a dat însă niciun semnal concret că ar vrea să renunțe la plafonare mai devreme decât termenul prevăzut în lege, adică 1 aprilie 2025.

Pe de altă parte, deși aceste măsuri de susținere a consumatorilor sunt costisitoare pentru stat, acesta a și profitat de pe urma crizei energiei, atât prin supraimpozitare, cât și prin acțiunile pe care le deține la marii producători. La nivelul anului 2022, conform unui calcul AFEER, ar fi vorba de mai mult de 46 de miliarde de lei. Adică de peste 3 ori suma pe care o are de decontat furnizorilor pentru plafonarea facturilor în anul respectiv.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri