Vladimir Putin precizează într-o nouă intervenție, cea de-a treia de la revolta Wagner din weekend, că grupul de mercenari a fost finanțat în întregime de Rusia. Suma cheltuită cu organizația condusă de Evgheni Prigojin s-ar ridica la 1 miliard de dolari, doar pentru perioada 1 mai 2022 - 1 mai 2023, conform lui Vladimir Putin

De asemenea, Evgheni Prigojin ar fi făcut aproximativ aceeași sumă tot în perioada respectivă din afacerile sale din zona de catering, grație contractelor cu statul.

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a mulţumit marţi militarilor care au împiedicat un "război civil" după declanşarea rebeliunii grupării Wagner săptămâna trecută şi le-a adus un omagiu piloţilor armatei ruse ucişi de rebelii lui Evgheni Prigojin, asigurând totodată că armata rusă nu a redesfăşurat trupe de pe frontul din Ucraina pentru a combate rebeliunea, relatează agenţiile AFP şi EFE, conform The Guardian.

"Împreună cu fraţii voştri de arme, v-aţi opus acestor tulburări al căror rezultat ar fi fost inevitabil haosul", a spus Putin la o ceremonie la Moscova în faţa militarilor din structurile de securitate şi apărare care au participat la operaţiunile contra rebeliunii Wagner. "De fapt, aţi împiedicat un război civil", a adăugat el, înainte de a cere păstrarea unui minut de reculegere pentru piloţii ruşi care, "în îndeplinirea cu onoare a datoriei lor", au fost ucişi de rebeli.

Potrivit unor bloggeri militari ruşi, cel puţin 13 militari ruşi, posibil chiar peste 20, au fost ucişi după ce şase elicoptere şi un avion de recunoaştere au fost doborâte de combatanţii Wagner în timp ce aceştia înaintau către Moscova.

"În această situaţie dificilă aţi acţionat cu precizie, în mod coordonat, aţi dovedit prin fapte fidelitate faţa de poporul rus şi jurământul militar, aţi dat dovadă de responsabilitate în faţa destinului patriei şi viitorului ei", a continuat liderul de la Kremlin.

El a insistat că militarii "au asigurat activitatea principalelor centre de comandă, instalaţiilor strategice, inclusiv cele ale Apărării, securitatea zonelor de frontieră şi ariergarda tuturor unităţilor care continuă să lupte eroic pe front" în Ucraina. "Nu am fost nevoiţi să retragem unităţi din zona de operaţiunii militare speciale" din Ucraina, a mai spus Putin.

"Persoanele antrenate în rebeliune au văzut că armata şi poporul nu au fost de partea lor", a remarcat el, după ce Prigojin a susţinut contrariul, iar localnici din oraşul Rostov pe Don i-au salutat pe combatanţii Wagner. Nu este însă clar cum au fost primiţi aceştia în celelalte localităţi prin care au trecut în marşul lor spre Moscova.

Noul discurs al lui Putin este a treia intervenţie publică a sa după ce Evgheni Prigojin a pornit în noaptea de vineri spre sâmbătă un "Marş al Dreptăţii" către Moscova pentru a schimba conducerea militară rusă pe care a acuzat-o de incompetenţă în războiul din Ucraina. Trupele Wagner au pătruns în Rusia dinspre Ucraina pe două direcţii, în sud spre Rostov pe Don, unde au ocupat cartierul general al comandamentului de sud al armatei ruse (centrul de coordonare al operaţiunilor armatei ruse în Ucraina), şi în nord în regiunea Voronej, de unde au continuat înaintarea spre Moscova.

În cele din urmă, după o înţelegere mediată de preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, Prigojin le-a ordonat combatanţilor Wagner să revină la bazele lor temporare din Ucraina, motivând că nu doreşte vărsare de sânge rusesc. Conform înţelegerii, Prigojin va fi absolvit de răspunderea penală, dar trebuie să plece în Belarus. Şi combatanţii Wagner au primit promisiunea amnistiei, cu posibilitatea de a încheia contracte cu armata rusă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri