Acțiunile Hidroelectrica (H2O) sunt așteptate să intre la tranzacționare pe Bursa de Valori București (BVB) în jurul datei de 12 iulie. Toți investitorii care cumpără în ofertă speră că prețul acțiunilor va crește, însă istoria arată că scăderile după IPO nu sunt tocmai ceva ieșit din comun. IPO-ul Hidroelectrica beneficiază însă de un mecanism de stabilizare pentru prețul acțiunilor care le va permite brokerilor de la Erste/BCR să intre la cumpărare pentru a tempera eventualele scăderi.

”Într-adevăr, există un mecanism de stabilizare care este la discreția coordonatorului global, care îl va putea folosi. Este în interesul tuturor să există o piață bună de tranzacționare a acțiunilor Hidroelectrica după IPO”, a răspuns Johan Meyer, managerul Fondul Proprietatea (FP), unei întrebări cu privire la posibilitatea folosirii acestu mecanism.

Practic, agentul de stabilizare, adică Grupul Este (sau indirect BCR), are posibilitatea, dar nu și obligația, să intre la cumpărare pe bursă, după IPO-ul Hidroelectrica, pentru a tempera eventualele scăderi ale acțiunilor. Nicăieri în prospect nu se menționează care ar fi prețul minim de la care Erste/BCR ar putea intra la cumpărare.

Ce se menționează în Prospectul ofertei cu privire la stabilizarea prețului acțiunilor Hidroelectrica, după IPO:

”În legătură cu Oferta, Erste Group Bank AG (acționând în mod direct sau prin Banca Comercială Română S.A.) în calitate de agent de stabilizare (“Agentul de Stabilizare”) pe seama Citigroup Global Markets Europe AG („Managerul de Stabilizare”) poate (dar nu va avea nicio obligație în acest sens), în măsura permisă de lege, să supra-aloce Acțiuni Oferite sau să efectueze alte tranzacții de stabilizare cu scopul de a menține prețul de piață al Acțiunilor Oferite la un nivel mai ridicat decât cel care ar putea să prevaleze în condițiile pieței libere. Managerul de Stabilizare nu este obligat să încheie astfel de tranzacții și asemenea tranzacții pot avea loc pe Bursa de Valori București și pot fi realizate la orice moment după începerea tranzacționării Acțiunilor Oferite pe Piața Reglementată la vedere a Bursei de Valori București și se vor încheia la 30 de zile după. Cu toate acestea, nu va exista nicio obligație în sarcina Managerului de Stabilizare și a agenților acestuia să efectueze tranzacțiile de stabilizare și nu se dă nicio asigurare că asemenea tranzacții de stabilizare vor avea loc. În niciun caz nu se vor lua măsuri de stabilizare a prețului de piață al Acțiunilor Oferite la un preț mai mare decât Prețul Final de Ofertă. Aceste tranzacții de stabilizare, dacă sunt întreprinse, pot fi sistate în orice moment, fără o notificare prealabilă”.

Cât de posibile sunt scăderile pe bursă după închiderea unui IPO?

Realitatea este că nimeni nu poate da o estimare precisă cu privire la acest lucru deoarece pe de-o parte interesul este foarte ridicat pentru ofertă, fapt ce ar putea susține prețul Hidroelectrica și după IPO, dar pe de altă parte mulți investitori poate vor vrea să își încaseze câștigurile, imediat după ce acțiunile H2O ajung pe bursă.

În cazul Romgaz (SNG) ultimul mare IPO de pe bursa românească, unde interestul a fost de asemenea extrem de ridicat, prețul acțiunilor a crescut cu 14% în prima lună după IPO, dar a avut și o lungă perioadă, de aproape doi ani, în care s-a tranzacționat sub valoarea de IPO (30 lei/acțiune). Astăzi, acțiunile SNG se tranzacționează la 40,9 lei/acțiune.

În cazul Electrica (EL), în prezent cel mai mare IPO făcut vreodată pe BVB, acțiunile au crescut cu mai puțin de 1% în prima lună de după IPO. Astăzi, titurile EL se vând cu 8,17 lei/unitate, sub prețul de IPO (11 lei/unitate).

Indiferent de ce se va întâmpla cu prețul acțiunilor după listare, este important de notat că Hidroelectrica nu trebuie privită ca o investiție care aduce câștiguri în special din creșterea prețului acțiunilor, ci mai degrabă din dividende anuale, constante, un capitol unde compania are un istoric foarte solid și perspective pozitive.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri