Bursa de la Bucuresti a scazut si marti, cu 1,84%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborat vizibil, cu 3,21%, si se indreapta spre 0,8 lei/titlu, in ultimele zile ale programului de rascumparare, scrie Mediafax.

Piata a fost pe rosu inca din primele minute, continuand sa scada pentru a doua sedinta consecutiv. In ultimele doua zile indicele general al Bursei, BET-C, a coborat cumulat cu 2%.

"Piata reactioneaza la cateva marcari de profit, dar volumele reduse pe majoritatea actiunilor nu arata inceputul unui trend descrescator. Momentan avem volume doar pe cateva actiuni, restul reactionand mai mult prin lipsa de cumparatori. Cred ca situatia actuala va continua cateva zile, dar probabil ca pana la sfarsitul anului vom vedea o recuperare a cotatiilor. Volumele pietei cred ca se vor mentine tot in jurul a 10 milioane euro", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa scada, pentru a doua zi consecutiv, si au ajuns la pretul de 0,813 lei. In ultimele doua sedinte, cotatia actiunilor FP a scazut cu 5,3%.

Pretul de marti este cu 3,21% sub inchiderea de luni si, totodata, cu doar 1,63% peste pragul psihologic de 0,8 lei peste care actiunile au revenit in urma cu trei saptamani.

Bittnet, evaluata pe AeRO cu...
Citeste si: Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia

In a doua parte a zilei de marti, scaderea a fost chiar de 4,6%, cel mai mic pret platit pentru actiunile FP fiind de 0,803 lei.

"Actiunile Fondului Proprietatea reactioneaza in acest mod deoarece al doilea program de rascumparare se va incheia probabil in aceasta saptamana. Ulterior nu va mai exista o presiune atat de mare pe partea de cumparare, avand in vedere ca al treilea program de rascumparare poate incepe cu putini bani (sub 100 milioane lei). Astfel, investitorii incearca sa beneficieze cat mai pot de acest cumparator important si marcheaza din profituri. Probabil ca pretul isi va gasi suport atunci cand discountul fata de valoarea activului net va fi in jur de 35%, in conditiile derularii celui de-al treilea program de rascumparare si a obiectivelor trasate managerului fondului de catre actionari", a afirmat Necula.

Pretul actiunilor Fondului Proprietatea a urcat in acest an cu aproape 58%, atingand miercurea trecuta un maxim istoric de 0,868 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta de marti in scadere cu 2,04%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,61%.

Banca Transilvania bate un...
Citeste si: Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 2,02% sub inchiderea de luni. Titlurile a SIF-urilor au inregistrat scaderi intre 0,7% si 2,38%.

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au coborat cu 1,9% si, respectiv, cu 1,42%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 57,4 milioane lei (12,9 milioane euro), cu aproape o treime sub rulajul de luni, de 84 milioane lei (18,8 milioane lei). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea de marti au reprezentat transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (34 milioane lei), Transgaz (5,3 milioane lei) si OMV Petrom (3,8 milioane lei).

Bursa a inchis saptamana in...
Citeste si: Bursa a inchis saptamana in scadere

Actiunile Transgaz (TGN) au stagnat, la 180 lei, in timp ce titlurile OMV Petrom (SNP) au scazut cu 0,97%, la 0,4575 lei.

Titlurile Romgaz (SNG) au urmat linia pietei si au scazut cu 0,85%, la 34,88 lei. In total au fost transferate 83.272 de actiuni Romgaz, pentru 2,9 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 301.000 de lei, fata de 3,6 milioane lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP