Ratingurile pentru datoriile pe termen scurt in valuta ale celor doua primarii au fost confirmate la nivelul F3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. In cazul Primariei Brasov, confirmarea ratingului reflecta performantele operationale solide, care beneficiaza de cadrul legislativ favorabil autoritatilor locale, capacitatea de autofinantare si nivelul sustenabil al datoriilor, potrivit Mediafax.

Ratingurile iau in considerare planul ambitios de investitii al primariei, care ar putea necesita finantare prin imprumuturi dupa 2015, dar si riscul indirect, substantial, generat de datoriile mari ale fostului furnizor de energie termica, aflat in prezent in restructurare.

In cazul Oradei, mentinerea calificativelor reflecta performantele operationale solide, confirmate de evolutia bugetului in primele zece luni ale acestui an, care beneficiaza de politica guvernamentala de sustinere a autoritatilor locale si de capacitatea solida de autofinantare.

Totodata, sunt luate in calcul planurile de investitii si majorarea datoriilor directe, pentru perioada 2014-2016. Fitch anticipeaza ca Primaria Oradea va respecta limitele serviciului datoriilor, care vor fi administrate prudent.