China vrea sa ajute Rusia sa treaca peste dificultatile economice generate de prabusirea rublei la niveluri de minim record fata de dolar, cu toate ca ministrul chinez de Externe, Wang Yi, si-a exprimat increderea ca Moscova isi poate reveni singura, a relatat luni un ziar de stat de la Beijing.

De altfel, presedintele rus Vladimir Putin isi doreste un sprijin extern pentru rubla fara a diminua rezervele valutare, scrie Bloomberg. Rubla a scazut cu 59% fata de dolar in acest an, o depreciere abrupta inregistrandu-se pe 16 decembrie, cand moneda ruseasca s-a depreciat cu 19%. Cu toate acestea, liderul de la Kremlin a refuzat sa declare o criza oficiala, sustinand ca rubla isi va reveni.

Ministrul chinez al Comertului, Gao Hucheng, a declarat ca un schimb valutar intre cele doua tari, dar si o crestere a utilizarii monedei chinezesti, yuanul, in comertul bilateral, ar avea un impact economic benefic pentru Rusia.

Sursa foto: Shutterstock.

In urma afirmarii suportului din partea Chinei, a doua economie din lume, rubla s-a intarit luni cu 4,1% fata de dolar. Rusia, cel mai mare exportator de energie din lume, a suferit anul acesta pe fondul prabusirii pretului pentru barilul de petrol, dar si a sanctiunilor venite din partea Statelor Unite si a Uniunii Europene. Presedintele Xi Jinping a punctat, in urma cu o luna, ca are noi tinte pentru cresterea de statut a natiunii chinezesti.

"Multi cetateni chinezi inca privesc Rusia ca fratele mai mare, iar cele doua tari au o importanta strategica reciproca", a declarat decanul Universitatii de Studii Internationale Renmin din Beijing, referindu-se la sprijinul oferit de Uniunea Sovietica in primii ani ai Chinei comuniste.

Impunerea yuanului pe scena economica mondiala

China si Rusia au semnat in octombrie un acord pe trei ani pentru schimb valutar rubla-yuan in valoare de 150 miliarde yuani (24 miliarde de dolari), care poate fi prelungit prin consimtamantul celor doua parti. Pe de alta parte, Banca Populara a Chinei avertizeaza ca Beijingul ar putea avea de pierdut daca Rusia se foloseste de acest acord pentru a obtine fonduri. Intentia Rusiei de a cere sprijin financiar din partea Chinei a fost negata sambata de un purtator de cuvant al presedintelui Putin, Dmitry Peskov.

"Daca toti platim si primim plati in renmimbi (denumire alternativa pentru yuan), nu trebuie sa suportam riscurile cursului de schimb", arata Banca Populara a Chinei .

China promoveaza yuanul ca o alternativa la dolar pentru comertul si finantele globale iar Banca Centrala a semnat acorduri de schimb monetar cu 28 de banci centrale din alte tari pentru a incuraja folosirea yuanului. China are rezerve valutare de 3,89 trlioane de dolari, cele mai mari din lume si mult peste cele ale Rusiei, de 374 miliarde de dolari.

Un partener de neinlocuit

"Rusia are un partener startegic de neinlocuit pe scena internationala", conform unui editorial aparut luni intr-un cotidian al Partidului Comunist de la Beijing. "China trebuie sa aiba o atitudine proactiva pentru a ajuta Rusia in depasirea crizei actuale". In acelasi timp, publicatia avertizeaza ca, in timp ce China poate oferi capital si sprijin tehnic, nu poate interveni asupra structurii economice a Rusiei si a dependentei ei de exporturile energetice.

China a semnat anul acesta un acord in valoare de 400 de miliarde de dolari pentru livrara de gaze de catre Gazprom pe o perioada de 30 de ani incepand din 2018. Importurile de petrol din Rusia au atins niveluri record in luna noiembrie. In ciuda colaborarii din domeniul energetic si a relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, China nu a intervenit in cazul crizei din Ucraina, scrie The Economic Times.

Exporturile Chinei catre Rusia au crescut cu 10,5%, iar importurile au inregistrat de asemenea un avans de 2,9% in primele trei trimestre ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2013. Valoarea totala a comertului bilateral dintre cele doua tari a ajuns la 70,78 miliarde de dolari.

Un precedent in cerea de ajutor din partea Chinei: Argentina

Rusia nu este prima tara care cere ajutorul Chinei anul acesta. Banca centrala a Argentinei a folosit un schimb valutar cu Banca Populara a Chinei pentru a preveni o probusire a peso-ului, care a scazut cu 24% fata de dolar. Peso-ul a scazut cu 0,3% in decembrie, dupa un declin similar in luna precedenta.

O miscare similara din partea Rusiei ar ajuta la stabilizarea rublei, sustin unii cercetatori financiari. In plus, masura ar ajuta la sustinerea eforturilor Chinei de a impune yuanul ca moneda de schimb la nivel mondial.

Sursa foto: Reprezentarea celor cinci tari BRICS/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri