Companiile din industria farma si din domeniul transporturilor, dar si cele din constructii si imobiliare sunt cele mai expuse la insolventa in acest an, peste 3.000 de companii din aceste sectoare fiind in dificultate sau in stare de insolventa iminenta, potrivit CITR.

CITR a analizat situatia economica actuala, precum si indicatorii de impact pentru anul in curs, urmarind dinamica fiecarui sector de activitate, modalitatea de finantare, legislatia specifica, aspecte legate de consum si consumatori. Pe baza lor au fost identificate domeniile care au cel mai mare risc de insolventa in anul 2015, scrie Mediafax.

Conform datelor relevante cu privire la segmentul companiilor de impact din economia romaneasca, cu active de peste 1,5 milioane euro, CITR a identificat un total de aproximativ 9.000 de companii aflate in dificultate sau stare de insolventa iminenta. Dintre acestea, 3.158 activeaza in domeniile real estate, constructii, farma sau transporturi.

"Practic, 35% din totalul companiilor de impact din Romania care au o situatie financiara delicata opereaza intr-unul dintre aceste sectoare de activitate", se arata intr-un comunicat al CITR.

Companiile din imobiliare genereaza pierderi de peste 945 milioane de euro, cele de constructii de peste 200 milioane de euro, cele din transporturi, de peste 65 milioane de euro si farma, de 53,3 milioane de euro.
Daca domeniul farmaceutic si cel al transporturilor sunt o tendinta noua in categoria companiilor cu risc de insolventa, imobiliarele si constructiile sunt arii de activitate in topul insolventelor inca de la inceputul crizei economice. Aproape 22% din totalul companiilor de impact din real estate au probleme de lichiditate, insumand aproape 2.000 de firme cu active de peste 1,5 milioane de euro.

In constructii, numarul afacerilor de asemenea dimensiuni care se confrunta cu dificultati financiare este aproximativ 650, generand pierderi anuale de peste 200 milioane de euro.

Citeste si:
PREMIERĂ: Vaticanul a publicat informații despre proprietățile sale
PREMIERĂ: Vaticanul a...

"Vom avea in continuare un numar ridicat de insolvente in randul dezvoltatorilor imobiliari si al companiilor de constructii, dupa cum arata bilanturile acestora cu marje de profitabilitate foarte scazute sau chiar inexistente in unele cazuri. Astfel de situatii sunt asociate de cele mai multe ori cu un nivel ridicat de indatorare, ceea ce ne impinge sa credem ca pentru companiile cu asemenea probleme solutia in anul 2015 va fi procedura insolventei sau, acolo unde situatia permite inca, masuri de restructurare in afara insolventei", a declarat, intr-un comunicat, Andreea Cionca-Anghelof, asociat coordonator al CITR, parte a CITR Group.

In ceea ce priveste transporturile, specialistii CITR se asteapta ca asimilarea diurnelor acordate soferilor cu drepturile salariale si taxarea retroactiva a acestora sa genereze un val semnificativ de insolvente in societatilor care activeaza in sectorul transporturi. Dintre companiile de impact din acest domeniu aproape 350 se confrunta cu dificultati financiare majore, generand astfel pierderi anuale de peste 65 milioane de euro.

"Domeniul farma este o surpriza prin prisma faptului ca volumele inregistreaza cresteri constante in ultimii trei ani. Cu toate acestea, in multe cazuri durata medie de incasare a creantelor depaseste 300 zile. Lipsa lichiditatii genereaza o crestere constanta a indatorarii, ceea ce poate aduce in discutie insolventa anumitor lanturi de farmacii sau chiar a unor distribuitori de produse farmaceutice. Raportandu-ne la categoria companiilor de impact, in acest sector putem determina un grad de indatorare mediu de peste 100%, cu pierderi anuale de aproximativ 55 milioane de euro", se mentioneaza in comunicat.

Cu toate acestea, CITR se asteapta la o scadere globala a numarului efectiv de insolvente in Romania in 2015 si raportat la dimensiunea si impactul acestora trendul o mentinere la nivelul din 2014.
Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, anul trecut au intrat in insolventa peste 20.000 de firme, in scadere cu 30% fata de 2013.

Citeste si:
Construcțiile ”duduie” în România, în ciuda scumpirii materialelor
Construcțiile ”duduie” în...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri