Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu anunta, miercuri, dupa adoptarea noului Cod Silvic in Parlament, ca va infiinta Consiliul National pentru Silvicultura, ca organizatie profesionala fara personalitate juridica, care va avea un rol major in elaborarea normelor de aplicare a codului.

"Dupa sase ani, in care, din pacate, am putut constata, cu totii, problemele generate de ambiguitatile codului precedent, chiar se simtea nevoia imbunatatirii cat mai rapide a cadrului legal existent in domeniul silviculturii. A fost o dezbatere de aproximativ doi ani, in care asociatiile profesionale, specialisti, ONG- uri, reprezentanti de marca ai Academiei Romane si ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, producatori de mobila, intreprinderi de exploatare, proprietari de paduri s-au implicat, cu seriozitate si responsabilitate, pentru elaborarea noului cod, intr-o formula care sa fie agreata si chiar sustinuta de cei interesati", a declarat, pentru Mediafax, ministrul.

Gavrilescu anunta infiintarea, prin ordin de ministru, a Consiliului National pentru Silvicultura, ca organizatie profesionala fara personalitate juridica, din care vor face parte reprezentanti ai principalelor entitati care au contribuit la elaborarea codului.

"Va fi, cu siguranta, un consiliu viu, activ, care va avea un rol major atat in elaborarea, in prima instanta, a normelor de aplicare a codului, cat si, ulterior, in respectarea lor si imbunatatirea cadrului legislativ in domeniu", a precizat ministrul Mediului. Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a Codului Silvic initiat de parlamentari PSD. Camera Deputatilor este for decizional.

Deputatii au aprobat acest proiect cu 208 voturi "pentru", 97 "impotriva" si 27 de abtineri.
"A fost un efort de aproape doi ani pentru ca la Guvern si apoi in Parlament sa fie adoptat acest Cod Silvic de care Romania avea nevoie. Interesele private ale marilor companii neromanesti care exploateaza in mod excesiv lemnul in Romania si-au gasit din pacate reflectarea si in Parlament si de aceea avem si voturi contra", a afirmat premierul Victor Ponta.

Deputatul UDMR, fost ministru al Mediului, Attila Korodi a declarat ca se poate si mai bine si ca se incheie o procedura care era in Parlament de trei ani. "Sunt convins ca aceasta modificare a Codului Silvic va putea sa protejeze padurile Romaniei daca vor veni si actele normative de implementare. Punem capac monopolurilor mari in domeniul prelucrarii lemnului, in sfarsit reusim sa directionam materie prima pentru companii mici si mijlocii", a spus Korodi. Deputatul PNLTinel Gheorghe a afirmat ca sunt aspecte contradictorii in continutul legii, care vor crea probleme de aplicare.

Deputatul PNL, fost ministru pentru Ape si Paduri, Lucia Varga a declarat ca Romania avea nevoie de un cod silvic europene in care sa fie protejata padurea si sa se dea drept de preemptiune agentilor economici din industria de prelucrare a lemnului si sprijin pentru proprietari. E a spus ca premierul a fost de acod initial cu acest lucru, insa apoi s-a razgandit. "Ma intreb oare ce la facut sa renunte la acele principiipe care le-am agreat, Oare sa fie interese de partid?", a afirmat retoric Lucia Varga. Proiectul prevede, printre altele, ca valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de catre operatori economici atestati.

Un operator/grup de operatori economici poate cumpara la licitatie sau negociere, dupa caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub forma de lemn rotund fasonat la drum auto, doar in cazul in care asigura prin capacitatea proprie procesarea a cel putin 40% din materialul lemnos achizitionat.
Proiectul mai stabileste ca suprafata maxima care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzand constructia, accesul si imprejmuirea, este de maximum 250 metri patrati in cazul proprietatilor forestiere mai mari de 5 ha si de maximum 5% din suprafata proprietatii forestiere, dar nu mai mare de 200 m patrati, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica de 5 ha.

Accesul public in fondul forestier national cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu exceptia activitatilor sportive, de recreere si turism, care se pot practica numai cu acordul seful ocolului silvic, in cazul administrarii, proprietarului, cu avizul sefului ocolului silvic, in cazul asigurarii serviciilor silvice
Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, in baza actelor de puner
e in valoare autorizate la exploatare si exploatate la nivel national, indiferent de forma de proprietate.
Alte articole stabilite de deputati prevad ca pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior se stabileste anual, prin hotarare a guvernului, la propunerea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

In 2 octombrie 2013, proiectul unui noului Cod silvic a fost adoptat de Guvern, cu prevederile propuse de fostul ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, insa acest proiect a fost respins in Parlament. Apoi, mai multi deputati PSD au initiat noul proiect de Cod silvic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri