Federatia Sindicatelor Silva organizeaza marti, 29 octombrie, un protest in fata sediului Camerei Deputatilor pe fondul intensificarii cazurilor de agresiune asupra personalului silvic, noteaza Agerpres.

Potrivit organizatorilor, evenimentul care este programat sa se desfasoare in intervalul orar 10:00 - 14:00 isi propune, totodata, comemorarea celor sase silvicultori care au fost omorati in ultimii ani de hotii de lemn.

"In ultimii ani, au fost omorati de hotii de lemn 6 padurari (Pop Liviu Pavel - Directia Silvica Maramures, Gorcioaia Raducu - Directia Silvica Iasi, Oul Ieronim - Directia Silvica Bistrita, Boboc Danel - Directia Silvica Gorj, Chirita Victor - Directia Silvica Dolj, Dogaru Gheorghe - ICAS Brasov), iar peste 650 de silvicultori au fost agresati, batuti, amenintati cu moartea, atacati cu topoare, cutite si chiar impuscati de infractorii surprinsi in timp de taiau si sustrageau material lemnos sau de braconieri. Intensificarea atacurilor asupra personalului silvic este rezultatul unei campanii de denigrare sustinuta de anumiti factori politici si unele grupuri de interese, cu scopul de a diminua autoritatea silvicultorilor in indeplinirea atributiilor de paza a padurii si discreditarea acestora prin prezentarea deformata a realitatii din sectorul silvic", se arata intr-un comunicat al Federatiei Silva remis vineri AGERPRES.

Silvicultorii atrag atentia ca Statutul personalului silvic a fost retrimis la Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice desi la ultimul protest organizat in data de 24 septembrie 2019 acestia au primit asigurari ca documentul va fi dezbatut si adoptat in regim de urgenta de Camera Deputatilor.

"Am atras atentia in nenumarate randuri ca silvicultorul face paza padurilor, de multe ori fara a fi dotat cu uniforma de serviciu si echipament de protectie, fara un minim de dotare cu mijloace de aparare si fara o pregatire in acest sens, de cele mai multe ori fara armament sau cu armament de serviciu ineficient, fara mijloace de transport si de comunicatie, fiind adesea doar sub protectia divina!
Oare cati silvicultori trebuie sa-si mai piarda viata pentru ca societatea, politicienii si guvernantii acestei tari sa aprecieze munca si eforturile facute de personalul silvic in vederea mentinerii acestor paduri?", se mai arata in comunicatul citat.

In 2019, Federatia Sindicatelor Silva a organizat sase actiuni de protest in care a solicitat modificarea si completarea urgenta a Statutului personalului silvic.

La actiunea de protest din data de 29 octombrie 2019 sindicatele din silvicultura vor sustine urgentarea modificarii si completarii Statutului personalului silvic, lege prin care trebuie intarita autoritatea silvicultorilor in exercitarea atributiilor de serviciu, asigurata dotarea cu armament de serviciu si mijloace tehnice de aparare, asigurata dotarea cu mijloace de transport si comunicatii adecvate, asigurata dotarea cu uniforme de serviciu, includerea in conditii speciale de pensionare a silvicultorilor si asigurarea unor conditii decente de salarizare pentru intreg personalul silvic.

De asemenea, acestia solicita respingerea proiectului de lege PL-x nr. 9/2019 privind modificarea si completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere.

"Prin legiferarea PL-x nr. 9/2019 Statul Roman va pierde o suprafata de peste 650.000 ha de paduri, cu care urmeaza a fi improprietarite fara drept formele asociative ale comunitatilor din fostele regiuni graniceresti si unitatile de cult, iar ca efect social vor disparea peste 3.000 locuri de munca", precizeaza sursa citata.

Totodata, silvicultorii cer si respingerea proiectului de lege PL-x nr. 361/2019 pentru completarea art. 11 din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic si pentru modificarea anexei nr. 1 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acestei aratand, in context, ca prin legiferarea acestei initiative, proprietatea publica a statului se va diminua cu o suprafata de peste 1,2 milioane hectare de paduri, fiind in pericol peste 5.000 de locuri de munca.

In data de 29 octombrie 2019, in fata sediului Camerei Deputatilor, au fost invitati sa participe alaturi de silvicultori mai multi oficiali printre care presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si premierul demis Viorica Dancila, cat si directorul general al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Gheorghe Mihailescu, si presedintele Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, Ion Popescu.

Sursa foto: bibossos | Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri