Ministerul italian de Finante ofera 540 de milioane de actiuni investitorilor institutionali, iar UniCredit, Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs si Mediobanca intermediaza vanzarea actiunilor guvernului italian, se arata intr-un comunicat al ministerului. Actiunile sunt scoase la vanzare pentru un pret cuprins intre 4 euro si pretul la care sunt tranzactionate titlurile Enel pe bursa, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Titlurile Enel au urcat cu 8,1% in ultimele 12 luni, conferind companiei italiene o valoare de piata de 38,1 miliarde de euro. Guvernul italian detine o participatie de 31,24% la Enel.

In noiembrie anul trecut, Enel a atras 3,13 miliarde de euro din vanzarea prin oferta publica a 21,92% din actiunile detinute la compania spaniola Endesa. Grupul italian detinea o participatie de 92% la compania Endesa.
In luna februarie, Enel a anuntat ca a suspendat temporar vanzarea activelor din Romania, intrucat anul trecut a reusit sa isi reduca gradul de indatorare.

Citeste si:

Directorul executiv al Enel, Francesco Starace, spunea la jumatatea lunii ianuarie ca grupul va vinde activele din Romania si Slovacia in acest an, precizand ca grupul a primit deja oferte.

In Romania, unde Enel controleaza o treime din piata distributiei de energie, grupul detine 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).
Guvernul de la Roma vrea sa vanda mai multe active in acest an, in conditiile in care Italia are o datorie care se ridica la 2.000 miliarde de euro, fiind una dintre cele mai indatorate tari europene. Astfel, premierul Matteo Renzi vizeaza obtinerea unei sume echivalente cu 0,7% din produsul intern brut al Italiei in perioada 2015-2017, prin renuntarea la unele participatii detinute la diverse companii.

Executivul italian planuieste sa vanda in acest an 40% dintre actiunile detinute la operatorul postal Poste Italiane si o participatie de 49% la controlorul de trafic aerian Enav. Pentru anul viitor, guvernul vizeaza renuntarea la 40% dintre actiunile de la compania feroviara de stat Ferrovie dello Stato.