Grupul italian Enel ar putea obtine peste 1,25 miliarde de euro din vanzarea participatiei de 66% din Slovenské Elektrárne, cel mai mare producator de energie slovac, pentru achizitia careia s-au inscris pana in prezent trei companii, relateaza Corriere della Sera.
Ofertele angajante sunt asteptate pana pe 9 mai.

Procedurile pentru vanzarea participatiei detinute la Slovenské Elektrárne au fost demarate in 2014, cand Enel a anuntat ca intentioneaza sa vanda si operatiunile de distributie si vanzare de energie din Romania, in cadrul unui program care viza reducerea datoriilor grupului cu 4,4 miliarde de euro, scrie Mediafax.

In luna februarie a acestui an, directorul executiv al Enel, Francesco Starace, a anuntat suspendarea vanzarii activelor din Romania, intrucat grupul a reusit anul trecut sa isi reduca gradul de indatorare. Starace a declarat la acea data ca Enel se asteapta sa obtina in acest an 2 miliarde de euro din vanzarea de active.

Suma include, pe langa fondurile rezultate din vanzarea participatiei la Slovenské Elektrárne, aproximativ 400 milioane de euro din vanzarea a 49% din activele Enel Green Power in SUA catre General Electric Energy Financial Services, precum si 345 milioane de euro din cedarea participatiei de 40% din centrala hidroelectrica SE Hydropower. Astfel, rezulta ca Enel anticipeaza ca va incasa aproximativ 1,255 miliarde de euro din vanzarea activelor din Slovacia.

Enel a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005, cand a cumparat de la stat companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea, pentru care a platit, la pachet, 127,4 milioane de euro.

Moody's a retrogradat...
Citeste si: Moody's a retrogradat ratingul CEZ cu o treapta, la nivelul A3

In 2008, Enel a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul si judetele Ilfov si Giurgiu, pentru care a platit statului 432,9 milioane de euro. Toate cele trei companii au fost privatizare prin vanzarea de actiuni urmata de majorare de capital din partea cumparatorului.

Enel a platit direct statului, in luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, iar dupa o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participatie de 64,4%. Ulterior, pretul de vanzare a actiunilor a fost ajustat in urcare cu 38 de milioane euro, astfel ca suma platita statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
MOL renunta la preluarea Slovenske Elektrarne de la Enel