Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) a cerut Electrica SA (EL) plata unor prejudicii de 1,32 miliarde euro, cauzate de neurmarirea de catre companie a obligatiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumparat actiuni la societatile privatizate de Electrica.

Electrica a primit de la SAPE o notificare care sustine existenta acestor prejudicii, a informat, miercuri, compania intr-un raport transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). "Electrica a initiat discuíi cu SAPE pentru a clarifica solicitarile acesteia din urma de a i se plati sume in cuantum de 304.886.966,8 lei, 1.347.420.170 dolari si 45.857.677,1 euro", se arata in raport, scrie Mediafax.

Compania noteaza ca, "in baza informatiilor disponibile in acest moment, Electrica considera ca solicitarea SAPE este nerezonabila si neintemeiata, SAPE avand calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica". Electrica noteaza ca la acest moment nu are cunostinta despre nicio actiune, procedura sau masura legala initiata de SAPE impotriva sa.

"Potrivit prevederilor HG nr 85/2013 si ale proiectului de privatizare, SAPE a preluat toate drepturile si obligatiile Electrica nascute din Contractele de Privatizare, inclusiv lititgiile aferente initiate de Electrica", se arata in raport. Notificarea SAPE mentioneaza si faptul ca Electrica nu a transmis unele documente solicitate in vederea identificarii persoanelor fizice responsabile (identificate generic), se mai arata in raport.

Actiunea SAPE vizeaza contractele de privatizare a societatilor Electrica Muntenia Sud (cumparata de grupul italian Enel), Electrica Moldova (cumparata de grupul german E.ON), Electrica Dobrogea (preluata de Enel), Electrica Banat (achizitionata de Enel) si Electrica Oltenia (intrata in portofoliul grupului ceh CEZ). SAPE este succesoarea in drepturi a companiei de stat Electrica SA, inclusiv in ce priveste litigiile arbitrale.

Electrica a initiat, inainte de listarea la bursa la mijlocul anului trecut, mai multe actiuni la Curtea de Arbitraj din Paris impotriva Enel, E.ON si CEZ pentru plata de penalitati legate de contractele de privatizare. Tribunalul Arbitral din Paris a decis in aprilie anul acesta ca CEZ nu a respectat doua dintre cele mai importante obligatii pe care si le-a asumat la privatizarea Electrica Oltenia si a obligat grupul ceh la plata unor daune de 5,7 milioane euro. SAPE a cerut in acest proces ca CEZ sa plateasca daune de peste 81 milioane de euro pentru nerealizarea unor obligatiile din acordurile de privatizare din 2005 si 2009, prin care CEZ a cumparat compania de distributie Electrica Oltenia.

SAPE a deschis o actiune la Tribunalul International de Arbitraj de la Paris impotriva Enel in septembrie anul trecut, prin care a solicitat plata sumei de 521,58 milioane de euro, invocand optiunea Put, care prevede ca Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, in conformitate cu mecanismul de stabilire a pretului, cuprins in contractul de privatizare semnat in iulie 2007.

Enel a platit direct statului, in aprilie 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, iar dupa o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participatie de 64,4%. Ulterior, pretul de vanzare a actiunilor a fost ajustat in urcare cu 38 de milioane euro, astfel ca suma platita statului a ajuns la 432,9 milioane de euro. In august, SAPE a pierdut un proces cu E.ON la Paris, fiind obligata sa achite cheltuieli de judecata de 1,8 milioane euro, dupa ce a pretins despagubiri de 33 milioane euro. Principalul motiv al acestei decizii a fost ca cele mai multe dintre capetele de acuzare erau deja prescrise.

Cu Enel, statul a pierdut, in vara anului 2013, doua procese privind contractele de privatizare pentru fostele Electrica Banat si Electrica Dobrogea in care cerea despagubiri totale de 39,3 milioane de euro. Totodata, statul a mai pierdut cu E.ON si un proces in care cerea despagubiri de 49 milioane de euro.

SAPE a fost infiintata anul trecut prin divizarea partiala a Electrica SA si cuprinde participatiile minoritare ale Electrica SA la Enel Energie Muntenia, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distributie, E.ON Energie Romania, Electrica Soluziona, Bursa Romana de Marfuri si Hidro Tarnita. CEZ a platit in 2005 suma de 62,8 milioane de euro pentru achizitia directa a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar in urma unei majorari de capital de 103,6 milioane de euro a ajuns la o participatie de 51%.

E.ON a cumparat in 2005 o participatie de 24,26% Electrica Moldova pentru 31,37 milioane euro si a mai participat cu 68,6 milioane euro la majorarea capitalului la 51%. Ulterior, pretul a fost suplimentat cu 837.000 euro, valoarea finala fiind 32,2 milioane de euro. Enel a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005, cand a cumparat de la stat companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea, pentru care a platit, la pachet, 127,4 milioane de euro.

In 2008, Enel a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul si judetele Ilfov si Giurgiu, pentru care a platit statului 432,9 milioane de euro. Toate cele trei companii au fost privatizare prin vanzarea de actiuni urmata de majorare de capital din partea cumparatorului. Actiunile Electrica se aflau in stagnare miercuri, dupa primele ore de tranzactionare. Statul este cel mai mare actionar al Electrica SA, cu o participatie de 48,78%, urmat de BERD, cu 8,65%, iar restul actiunilor se afla in posesia altor investitori.

(Suma de 1,32 miliarde euro a fost calculata transformand in euro, la cotatiile BNR de marti, sumele de 304.886.966,8 lei - 68,88 milioane euro si 1.347.420.170 dolari - 1,207 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri