Tribunalul din Paris a admis cererea de arbitraj, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie citat de Mediafax.

SAPE solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocand optiunea Put, care prevede ca Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, in conformitate cu mecanismul de stabilire a pretului, cuprins in contractul de privatizare semnat in iulie 2007.

Enel a platit direct statului, in luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, iar dupa o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participatie de 64,4%. Ulterior, pretul de vanzare a actiunilor a fost ajustat in urcare cu 38 de milioane euro, astfel ca suma platita statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.

Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, a anuntat ca vrea sa vanda operatiunile din Romania pana la sfarsitul acestui an.

Citeste si:

In Romania, Enel vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

SAPE este o societate in portofoliul Departamentului pentru Energie, infiintata in acest an ca urmare a divizarii partiale a Electrica inainte de listarea la bursa.

SAPE gestioneaza pachetele minoritare de actiuni detinute la companiile de distributie si furnizare a energiei electrice care au fost privatizate si, inclusiv, litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Foto: Shutterstock / female judge