BCR a revizuit in urcare estimarea privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an, la 2,8% de la 2,2% anterior, datorita unui consum mai puternic la nivelul gospodariilor, precum si prognoza privind avansul economiei romanesti pentru anul viitor, de la 2,7% la 3%.

"Inflatia foarte scazuta, imbunatatirile modeste pe segmentul privat al pietei muncii si inclinatia guvernului catre cheltuieli sociale si de personal sunt principalele elemente care sprijina scenariul nostru referitor la un consum privat mai puternic in 2015", se arata intr-o nota publicata joi de BCR. Consumul la nivelul gospodariilor populatiei ar putea avansa cu 3,2% in termeni reali in 2015, peste nivelul de 2,3% estimat anterior, in timp ce perspectiva de crestere a vanzarilor de retail ramane "buna", in conditiile posibilei accelerari a creditelor de consum in lei, potrivit analistilor BCR, conform Mediafax.

"Cresterile anuale ale salariului mediu nominal au accelerat pana la 5,5% in ianuarie (medie mobila 12 luni), sugerand ca dupa patru ani consecutivi de crestere economica pozitiva incep sa se vada efecte pozitive pe piata muncii", se arata in raportul BCR. In schimb, economistii BCR atrag atentia asupra faptului ca nu exista semne ale unei reveniri sustinute a investitiilor in acest an.

"Estimarea privind formarea bruta de capital fix este nemodificata la 2% in 2015. In timp ce aceasta reprezinta o imbunatatire de la -3,6% in 2014, am decis sa pastram estimarea initiala, deoarece nu am identificat semne ale unei reveniri sustinute a investitiilor", se arata in nota BCR. BCR noteaza ca riscurile in ceea ce priveste estimarea de crestere economica a Romaniei sunt reprezentate de o posibila prelungire a contractiei investitiilor publice si de lipsa unei solutii definitive la problema datoriei suverane a Greciei.

Analistii bancii arata ca efecte pozitive asupra avansului PIB ar putea aparea ca urmare a programului de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana in luna martie. De asemenea, economistii BCR apreciaza ca o reducere a impozitarii in a doua jumatate a anului 2015 ar ajuta PIB-ul real, cu costul deteriorarii profilului de risc al Romaniei. In luna noiembrie a anului trecut, BCR a redus semnificativ estimarea privind cresterea economica din Romania in 2015, anticipand un avans de numai 2,2% fata de 3% anterior, revizuirea venind pe fondul unor posibile cresteri de taxe si a investitiilor reduse. Comisia Europeana anticipeaza ca economia Romaniei va creste cu 2,7% in acest an, in timp ce Banca Mondiala apreciaza ca produsul intern brut al Romaniei va avansa cu 2,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri