Scaderea TVA si altor taxe, prevazuta in noul Cod Fiscal, va detemina cresterea consumului atata timp cat se va regasi in preturile la raft, potrivit lui Bogdan Belciu, partener in cadrul PwC Romania, care a ararat ca in cazul cafelei pretul ar scadea cu pana in 10%, dupa ce se elimina si acciza.

"Scaderea TVA si a altor taxe este foarte importanta pentru consum daca o regasim in preturile la raft. In contextul in care romanii au un buget stramtorat, preturile mai mici ar stimula consumul. Si concurenta mare de pe piata va dermina transferarea acestor reduceri in preturi", a aratat Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Afaceri si Management, PwC Romania. El a adaugat ca 70% din PIB este reprezentat de consum, iar o crestere a consmului se face ori prin cresterea veniturilor, ori prin scaderea taxelor, dar aceasta din urma trebuie corelata si cu intensificarea controalelor pentru reducerea evaziunii fiscale, scrie Mediafax.

La randul sau, Daniel Anghel, partener Consultanta Fiscala al PwC Romania, spune ca si in ultima perioada consumul a crescut in multe domenii, dar aceasta evolutie nu s-a vazut si in zona colectarii la buget si arata ca scaderile de taxe prevazute in noul Cod Fiscal sunt binevenite. In cazul cafelei, noul Cod Fiscal prevede eliminarea accizei de la 1 ianuarie 2016, acesta impreuna cu TVA reprezentand 30% din pretul total al cafelei. Astfel, potrivit lui Belciu, reducerea TVA cumulata cu eliminarea accizei ar insemna o ieftinire pana in 10% a cafelei, ceea ce ar trebui sa conduca si la o crestere a consumului pe aceasta categorie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri