Parlamentul dezbate in aceasta saptamana, in sesiune extraordinara, reexaminarea proiectului noului Cod fiscal, Senatul fiind prima Camera convocata sa ia in discutie solicitarea presedintelui, Camera Deputatilor, for legislativ decizional, urmand sa se reuneasca dupa ce Senatul se va fi pronuntat.

Sesiunea extradordinara a Legislativului a fost precedata de discutii tehnice privind Codul fiscal intre reprezentantii partidelor, la finalul intalnirii de joi fiind anuntata propunerea de scadere a TVA in trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la inceputul lui 2017. In urma consultarilor s-a decis si ca eliminarea supraaccizei la carburanti sa fie amanata pana la 1 ianuarie 2017. Propunerile in acest sens ar urma sa fie dezbatute in comisiile de specialitate ale Senatului, care vor propune plenului un raport. Sedinta de plen este programata sa inceapa, luni, la ora 15.00, potrivit Mediafax.

Comisiile se reunesc luni dimineata pentru a lua in discutie cererea de reexaminare, raportul urmand sa fie intocmit de Comisia de buget, care asteapta insa si un punct de vedere al juristilor referitor la procedura. Astfel, de la ora 9.00 se va intruni Comisia pentru transporturi si de la 9.45 Comisia economica, ambele pentru aviz. Tot de la ora 9.00 se intruneste si Comisa juridica, sesizata pentru a emite un aviz referitor la procedura. Comisia de buget, care se va intruni luni de la ora 10.00 pentru raportul de fond, asteapta parerile juristilor referitor la procedura, a declarat Viorel Arcas (PSD), presedintele Comisiei de buget.

"Aici e o problema. Asteptam si parerea juristilor. Daca ne luam strict dupa cererea de reexaminare, conform Regulamentului, nu prea putem sa facem amendamente, ca se vorbeste mai mult la general. Cererea de reexaminare trebuie sa se refere exact la articolul indicat, modificarile solicitate la o anumita lege, dar aici nu avem", a spus Arcas. Presedintele Comisiei de buget a mentionat ca exista o intelegere intre partide referitor la modificari, dar aceste modifiari pot fi facute doar prin amendamente.

"Exista, daca luam cutuma, cazuri in care s-au facut amendamente si peste cele indicate de presedinte, dar sa nu fie niciun articol indicat..", a mai spus Viorel Arcas. Presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc (PNL), a spus ca, in opinia sa, pot fi introduse amendamente, in limitele cererii de revizuire. "Presedintele a vrut sa confere Parlamentului o mai mare libertate, trebuie sa apreciem abordarea presedintelui. A semnalat problemele asupra carora Parlamentul trebuie sa se aplece si sa gaseasca rezolvare", a mentionat el. "Solicitarea presedintelui de reexaminare este una constitutionala, care formuleaza observatii din anumite puncte de vedere si la modul general asupra oportunitatilor, ceea ce da Parlamentului destula libertate", presedintele Comisiei juridice, precizand ca este punctul sau de vedere si ca decizia va fi luata de Comisia juridica.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, declara, joi, referitor la reexaminarea Codului fiscal, ca este "o situatie inedita din punct de vedere procedural", intrucat "in mod normal solicitarile presedintelui trebuie sa fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care presedintele le considera a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul" de aceasta data, fiind cerut in acest sens un punct de vedere al expertilor de la Senat. Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, in 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o "riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat.

Dupa ce Puterea si Opozitia au avut numeroase schimburi de replici pe aceasta tema, reprezentantii partidelor parlamentare s-au intalnit joi pentru discutii tehnice privind Codul fiscal. In urma consultarilor - la care au participat ministrul Finantelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolaescu si Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochitoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) si Catalin Beciu (ALDE) - au fost anuntate propunerile ca TVA sa scada in doua trepte, de la 24% in prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la inceputul lui 2017 si ca eliminarea supraaccizei la carburanti sa fie amanata pana la 1 ianuarie 2017.

Consultarile au avut loc la o zi dupa ce premierul si sefului statului au discutat pe acest subiect. Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca in cadrul discutiilor avute la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, insa ar vrea ca eliminarea taxei pe constructii speciale sau a accizei sa fie efectuata "la o data ulterioara".

"Presedintele a zis da, cu 20% sunt in regula, cu celelalte chestiuni, haideti sa intre in vigoare, de exemplu cu taxa speciala (taxa pe constructii speciale - n.r.) sau cu acciza, de la o data ulterioara. Eu nu le consider pe acelea esentiale, ci TVA de 20% si restul prevederilor. La fel si guvernatorul, dar decizia apartine Parlamentului", a declarat premierul, intr-o interventie telefonica la Romania TV, fara a face alte precizari cu privire la discutiile de miercuri de la Palatul Cotroceni, explicand ca nu vrea sa vorbesca in numele presedintelui Iohannis si a guvernatorului BNR Mugur Isarescu. "Cred ca un Cod fiscal cu prevederile actuale si in care se mentine cota de TVA la 20% (cum prevedea proiectul initial - n.r.) va trece prin Parlament si va fi foarte bun si este sustenabil", a mai spus Ponta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri