Biroul Permanent al Senatului a decis, joi, ca cererea de reexaminare a Codului fiscal formulata de presedintele Klaus Iohannis sa fie transmisa comisiilor de specialitate, urmand ca, luni, la ora 15.00, sa se reuneasca plenul sesiunii extraordinare pentru a dezbate si adopta prin vot o hotarare cu privire la cererea de reexaminare, scrie Mediafax.

"Vreau sa subliniez faptul ca suntem intr-o situatie inedita din punct de vedere procedural, pentru ca in mod normal solicitarile presedintelui trebuie sa fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care presedintele le considera a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul, cererea presedintelui este o scrisoare adresata Parlamentului", a declarat Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta Biroului Permanent al Senatului.

Presedintele Senatului a mai afirmat ca a cerut, in acest sens, un punct de vedere al expertilor juristi de la Senat, pentru a avea o imagine mai clara a manierei in care ar trebui procedat, afirmand ca, in situatia de fata, Parlamentul are doar doua optiuni, fie de a aproba Codul Fiscal in forma initiala si de a respinge, prin urmare, cererea de reexaminare a presedintelui, fie de a vedea care este solutia juridica.

"Va trebui sa vedem care este solutia juridica la aceasta problema, de altfel, am si cerut un punct de vedere al expertilor juristi de la Senat, de la Departamentul legislativ, pentru a avea o imagine mai clara a modului in care ar trebui sa procedam, pentru ca altfel nu avem decat doua variante: ori aprobam Codul fiscal asa cum a fost el aprobat de Parlament si, practic, respingem cererea de reexaminare, ori discutam", a mai afirmat Tariceanu.

Citeste si:

Presedintele Senatului a mai spus ca parlamentarii nu pot discuta concret pentru ca "in scrisoarea" transmisa Parlamentului, presedintele Klaus Iohannis nu a precizat care sunt punctele pe care Legislativul trebuie sa le reconsidere. "Nu avem ce sa discutam concret pentru ca presedintele nu ne-a dat, in scrisoare, punctele exacte pe care ar trebui sa le reconsidere Parlamentul", a spus presedintele Senatului. Tariceanu a mai subliniat ca in Regulament nu exista procedura reintroducerii unor amanedamente noi la proiectul Codului fiscal, in aceasta etapa.

"Nu exista in Regulament porcedura introducerii unor amandamente de catre Parlament, o sa incercam, asa cum spuneam, sa vedem care este solutia. Nu este intotdeauna o chestiune politica, trebuie sa ne gandim si la aspectele juridice pentru a nu crea precedente care pot sa fie daunatoare pe viitor. Chiar daca presedintele ar fi indicat care sunt amendamentele care trebuie reconsiderate, in faza aceasta nu sunt admise amendamente din partea parlamentarilor. Ceea ce se discuta in cadrul unei cereri de reexaminare sunt solicitarile formulate de presedinte", a afirmat Tariceanu.

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, in 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o "riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat. Joi, la discutiile tehnice asupra noului Cod fiscal, reprezentantii partidelor au propus sa se prevada o scadere a TVA in trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la inceputul lui 2017.

"Principalul amendament este acela ca vom avea o scadere a TVA in trepte - prima treapta va fi de 20%, intrararea in vigoare odata cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 si, dupa aceea, de la 1 ianuarie 2017, 19%", a spus Eugen Nicolicea (UNPR). Senatorul Haralambie Vochitoiu a precizat, la randul sau, ca in urma consultarilor s-a decis si ca eliminarea supraaccizei la carburanti sa fie prorogata pana la 1 ianuarie 2017. El a adaugat ca toate celelalte masuri prevazute in proiect s-au pastrat.