"Avizul Comisiei juridice asupra cererii de reexaminare a fost favorabil, de asemenea, au fost adoptate si cateva amendamente, care vin sa readuca un echilibru la abordarea Guvernului pe acest Cod Fiscal", a declarat senatorul PNL, Catalin Boboc.

Presedintele Comisiei juridice a mai afirmat ca abordarea Guvernului de pana acum a fost una "populista", similara unui Executiv care se pregateste sa se retraga si "isi poate permite sa propuna si sa promita absolut orice pentru ca nu el va fi cel care va fi nevoit sa implementeze aceste practici", scrie Mediafax.

Catalin Boboc a adaugat ca, in sedinta de luni, s-a hotarat ca "reducerea accizelor ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, doar pentru carburanti, pentru ca nu credem ca putem atinge tintele pe care ni le-am propus cu reduceri la toate capitolele".

Cat priveste situatia procedurala "inedita", semnalata, vineri, de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, referitoare la faptul ca cererea de reexaminare nu indica explicit articolele din Codul Fiscal ce ar trebui discutate, Catalin Boboc a declarat ca "reexaminarea este una absolut constitutionala si legala, ea se intemeiaza pe o prevedere foarte clara si presedintele, de data aceasta, nu a semnalat doar cateva articole asa cum oamenii s-au obisnuit. "Asa a fost cutuma pana acum, de altfel, doar o cutuma. Nu spune nimeni ca presedintele nu poate ataca intreaga lege, in sensul cererii de reexaminare", a spus Catalin Boboc.

Citeste si:

La articolul 291, senatorii au votat pentru reintroducerea unui alineat nou care prevede ca in perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2016, cota standard de TVA este de 20%. Cat priveste nivelul si calculul accizelor, "incepand cu data de 1 ianuarie 2017, pentru produsele energetice prevazute la punctele 10-12 din anexa 1 (benzina plumb, benzina fara plumb, motorina), nivelul accizelor pentru acest an va fi cel anterior intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102 din 14 noiembrie 2013, aprobata cu modificari prin Legea 11 din 8 ianuarie 2015. Pentru anii urmatori actualizarea se va face conform regulilor prevazute alineatul (2)".

Senatorii Comisiei juridice au mai stablilit, de asemenea, ca la articolul 498, se introduc doua noi alineate, potrivit carora "Guvernul are obligatia de a prezenta trimestrial Parlamentului executia bugetara", iar pentru anul 2016, "deficitul bugetar ESA nu va fi mai mare de 2% din PIB". In dezbaterea comisiei, senatorul PNL Marinica Dinca a afirmat ca, in ciuda faptului ca presedintele Klaus Iohannis nu a indicat explicit, in cerere, articolele pe care alesii ar trebui sa le revizuiasca, cererea de reexaminare este constitutionala, facand trimitere, in acest sens, la articolul 77 din Constitutia Romaniei.

El a mai aratat ca, in situatia de fata, "confuzia vine din faptul ca pana acum s-a cerut reexaminarea legii pe anumite articole sau pe capitole, insa niciun asemenea tip de cerere (precum cea formulata de Klaus Iohannis), nici celelalte (care indica explicit articole care trebuie modificate) nu sunt in afara Constitutiei". Voci din randul senatorilor PSD au afirmat insa ca avizarea cererii de reexaminare formulata de Klaus Iohannis ar duce la adoptarea unui proiect de Cod Fiscal neconstitutional si au cerut respingerea cererii de reexaminare. Propunerile Comisiei juridice au caracter de recomandari, urmand ca senatorii din Comisia de buget sa se pronunte pe fond si sa trimita raportul pentru votul din plen. La aceasta ora, Comisia de buget a Senatului discuta cererea de reexaminare a Codului fiscal.