Presedintele Klaus Iohannis a trimis joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, potrivit Agerpres.

"Consideram ca legea supusa reexaminarii se impune a fi reanalizata de Parlament din perspectiva stabilitatii si predictibilitatii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector si pentru evitarea potentialelor efecte negative. Totodata, apreciem ca prevederile legii supuse reexaminarii ar trebui sa cuprinda dispozitii clare, lipsite de echivoc si cu perspectiva durabila, astfel incat sa fie asigurat cadrul necesar dezvoltarii parteneriatului stat-investitori, in sensul asigurarii predictibilitatii necesare, iar economia romaneasca sa beneficieze pe termen lung de pe urma exploatarii resurselor naturale din perimetrul Marii Negre", se arata in cererea de reexaminare transmisa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

Presedintele Iohannis precizeaza ca legea vizeaza procedura aplicabila autorizarii lucrarilor si a lucrarilor la sonde, aspectele specifice operatiunilor petroliere desfasurate cu privire la perimetre petroliere offshore, masuri financiar-fiscale si comerciale, precum si regimul juridic al contraventiilor si sanctiunilor aplicabile.

"Exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale din perimetrele offshore, situate in zona economica exclusiva din bazinul Marii Negre, are o importanta deosebita pentru Romania, din perspectiva dezvoltarii pietei interne, a contributiei benefice la prosperitatea economiei si a cetatenilor romani, dar si prin prisma consolidarii securitatii energetice regionale. In acest sens, la nivel de principiu, este necesar un cadru normativ eficient si durabil, capabil sa asigure o distributie echitabila a beneficiilor intre stat si investitori, care sa contribuie la stabilirea unui parteneriat pe termen lung intre cele doua parti, precum si la consolidarea increderii in perspectivele economiei nationale", spune seful statului in cererea de reexaminare.

El subliniaza ca legea trebuie reanalizata si din perspectiva unei potentiale incalcari a principiului neafectarii veniturilor bugetare. In cererea de reexaminare se semnaleaza faptul ca legea prevede ca sumele rezultate din redevente si impozit asupra veniturilor suplimentare offshore se fac venit la Fondul special de finantare a contractelor de parteneriat public - privat in conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanta de urgenta nr. 39/2018 privind parteneriatul public - privat, fara sa fie supuse analizei, in prealabil, alocarile alternative ale veniturilor bugetare preconizate, in conformitate cu prioritatile de investitii care trebuie sa impulsioneze dezvoltarea economica si sociala a Romaniei.

"Avand in vedere importanta domeniului reglementat prin legea transmisa la promulgare, precum si faptul ca unele dintre dispozitiile acesteia nu au facut obiectul dezbaterii si adoptarii in cadrul primei Camere sesizate, consideram ca Legea privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore trebuie adoptata astfel incat sa se asigure deplina respectare a principiului constitutional al bicameralismului", se mai arata in cererea de reexaminare transmisa Parlamentului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri