Camera Deputatilor a adoptat pe 24 octombrie, ca for decizional, proiectul de Lege offshore cu 170 de voturi pentru si 3 impotriva si o abtinere. Actul normativ va merge, spre promulgare, la presedintele Klaus Iohannis, cel care a retrimis proiectul de lege in Parlament la inceputul lunii august 2018.

In mod normal - potrivit calculelor prezentate marti de Ministerul Finantelor - prin exploatarea a circa 115 miliarde de metri cubi de gaz in regim off-shore, statul ar urma sa castige circa 13,8 miliarde de dolari (adica circa 44% din profitul total), in vreme ce petrolistii se vor alege cu nu mai putin de 18 miliarde de dolari (adica 56% pofitul obtinut din exploatare si valorifocarea resursei romanesti).

Deputatul USR Cristina Pruna - membru in Comisia de Servicii si Industrii - a apreciat insa, la dezbaterile desfasurate in plenul Camerei, inaintea votului final - ca aceste cifre sunt inexacte. Motivul: Ministerul Finantelor n-ar fi tinut seama, la calcule, de o serie importanta de factori.

Cati bani pierde Romania?

Chiar si daca cifrele Ministerului Finantelor ar fi corecte, Romania tot ar pierde foarte multi bani, de pe urma adoptarii legii, a fost de parere deputatul USR Nicusor Dan.

"Cu totii suntem de acord ca trebuie sa exploatam acele gaze si ca trebuie sa o facem repede. Problema este ca, in cazul altor tari cu rezerve similare, statul ramane cu 80% din profit, iar petrolistii cu 20%. Iar noi mergem acum pe 43%-44% din profit pentru stat, iar restul pentru petrolisti. Asta e singura mare problema a legii off-shore care intra astazi la vot", a declarat Nicusor Dan.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de Buget, Marius Constantin Budai (PSD), a apreciat ca - tinand cont de cata plus valoare va aduce exploatarea off-shore in economia romaneasca - cel mai probabil profitul obtinut de pe urma gazelor se va imparti in jumatate, intre stat si petrolisti. Budai n-a prezentat, insa, si cifre care sa-i sustina teoria.

Pe 23 octombrie, deputatul ALDE Varujan Vosganian declarase ca profitul se va imparti "50 - 50 cu anumite oscilatii".

Ce impozite vor plati petrolistii si ce sustine statul ca va face cu banii

Potrivit Legii off-shore, in forma adoptata pe 24 octombrie de deputati, societatile petroliere care urmeaza sa extraga, sa prelucreze, sa transporte si sa valorifice gazele din Marea Neagra vor plati, inainte de toate, redevente statului roman, in cuantum de pana la 13,5% din valoarea resursei extrase. In plus, aceiasi petrolisti vor plati impozit pe veniturile suplimentare, adica pe sumele incasate pe MWh peste peste pragul de 45,71 lei. Iata cu cat se vor impozita aceste venituri:

- 30% din venitul suplimentar pentru preturile de pana la 85 lei/MWh inclusiv;
- 15% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 85 lei/MWh si mai mici sau egale cu 100 lei/MWh;
- 30% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat100lei/MWh si mai mici sau egale cu115 lei/MWh;
- 35%din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat115lei/MWh si mai mici sau egale cu130 lei/MWh;
- 40%din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat130lei/MWh si mai mici sau egale cu145 lei/MWh;
- 50%din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 145lei/MWh si mai mici sau egale cu160 lei/MWh;

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va fi responsabila cu colecarea acestor impozite de la petrolisti. Sumele, potrivit Legii off-shore, "vor fi colectare intr-un cont special utilizat pentru finantarea si extinderea retelelor de distributie a gazelor naturale si a racordurilor la sistemul national de transport gaze naturale precum si alte investitii stabilite prin hotarare a Guvernului. Repartizarea sumelor colectate se face prin hotarare a Guvernului".

Alte obligatii pe care legea le impune petrolistilor

Potrivit Legii off-shore, societatile petroliere care vor exploata gazele de mare adancime din Marea Neagra vor trebui sa vanda 50% din productie pe piata romaneasca.

In plus, aceste societati vor trebui sa se asigure, in permanenta, ca minim "25% din numarul mediu anual de angajati utilizati in vederea derularii acordurilor sa fie cetateni romani cu rezidenta fiscala in Romania".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri