Tariceanu: Salariile bugetarilor trebuie sa creasca, dar masura nu se poate aplica fara Codul Fiscal

Salariilor bugetarilor pot si trebuie sa creasca, in acelasi timp cu salariile din mediul privat, insa noua lege a salarizarii nu poate fi pusa in aplicare fara noul Cod fiscal, spune presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

"Salariile bugetarilor pot si trebuie sa creasca, odata cu salariile romanilor care lucreaza in mediul privat. Sunt primul care sustine necesitatea unei noi legi a salarizarii care sa puna pe baze solide si predictibile cresterile salariale. Dar aceasta lege a salarizarii nu poate sa fie pusa in aplicare fara Noul Cod Fiscal. Cresterea consistenta si pe termen lung a salariilor nu se poate face intr-o logica a austeritatii, pentru ca se blocheaza motorul care asigura sustenabilitatea acestei cresteri. Fara acest nou Cod Fiscal care asigura o crestere economica consistenta si pe termen lung, motorul economiei nu va functiona la parametri care sa asigure cresteri semnificative", a scris Tariceanu, marti, pe Facebook, potrivit Mediafax.

Presedintele Senatului explica de ce crede acest lucru, folosind ca punct de plecare strategia folosita in perioada in care era premier, 2004-2008, cand a "investit in motorul economiei" inainte de a creste salariile. "In perioada guvernarii pe care am condus-o - 2004-2008, cresterea salariilor a fost rezultatul firesc al cresterii economice si, vreau sa subliniez, a fost in pas cu cresterea economica", spune Tariceanu.

"In perioada 2005-2008, cheltuielile de personal au fost, cu mici variatii, de aproximativ 8% din PIB. Practic, cifrele confirma din nou ca, in perioada 2005-2008 salariile au crescut odata cu economia si cu PIB-ul. Ce mi se pare la fel de important de subliniat este ca Romania s-a mentinut in toata aceasta perioada mult sub media europeana cu privire la procentul din PIB a cheltuielilor de personal bugetar, medie europeana situata la peste 10% din PIB", mai sustine Tariceanu.

El afirma ca numarul bugetarilor a crescut in acea perioada, ca o consecinta directa a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, avand in vedere ca Romania trebuia sa gestioneze noul statut prin institutii care erau inutile inainte de aderare, Inspectoratul de Stat pentru Situatii de Urgenta, APIA, asistenta sociala, departamente de afaceri europene din cadrul ministerelor, gestionarea fondurilor europene. PNL a propus discutarea legii salarizarii bugetarilor in cadrul consultarilor cu partidele parlamentare, odata cu Codul Fiscal. Discutiile ar urma sa aiba loc saptamana viitoare.

Citeste si:
Surse: Călin Popescu Tăriceanu va candida la Primăria Capitalei
Surse: Călin Popescu...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri