Pe 12 mai se anunta (inca) un protest major in Romania, de data aceasta axat in mod direct impotriva lui Dragnea, cel care se afla, de facto, in spatele dezastrului economic, social si politic pe care il traverseaza Romania in prezent. Daca INCA nu stii de ce ar trebui sa iesi in strada si sa protestezi, iata doar cateva dintre balbele (distructive) si experimentele la care guvernul Dancila au supus o tara intreaga.

1. Atacul la pilonul II de pensii continua

Una dintre cele mai perverse actiuni ale Guvernelor PSD din ultimul an si jumatate este atacul constant asupra Pilonului II de pensii. Dupa diminuarea contributiei la doar 3,7%, zvonuri consistente din piata indica faptul ca, in lipsa banilor, Viorica Vasilica Dancila, ghidata de Dragnea si fortata de lipsa banilor, va elimina de facto acest pilon, milioane de romani pierzand, practic, toti banii depusi de-a lungul anilor – peste 7 miliarde de lei.

2. Pensiile speciale

PSD-ALDE-UDMR au votat in masa pastrarea pensiilor speciale, o gaura la buget de PESTE 8 MILIARDE de lei. Practic, PSD-ALDE doreste sa elimine Pilonul II de pensii, pentru a putea plati…pensiile speciale.

USR s-a opus acestui proiect, insa, fiind minoritari, nu au reusit stoparea legii.

3. Ignorarea si jignirea partenerilor internationali

Raportul GRECO a venit si, asa cum era de asteptat, a confirmat faptul ca Romania este sub asaltul infractorilor – legile penale propuse de PSD-ALDE sunt orice numai benefice nu. Majoritatea sunt facute cu dedicatie pentru cercetatii penal din partidele mai sus numite, ba chiar in cazul unui articol, Tariceanu este chiar dat ca exemplu concret de beneficiar.

Grav este ca avertismentele statelor membre ale Uniunii sunt luate in ras sau unii politicieni, precum presedintele Frantei, este luat peste picior de un infractor precum Dragnea. Acest lucru nu face decat ca Romania sa se indeparteze de valorile UE si de lumea civilizata.

4. Eliminarea incompatibilitatii politicienilor

Un exemplu evocator despre cum functioneaza Parlamentul si pentru cine lucreaza de fapt.

Recent, la Senat, desi nu era anuntata din timp, s-a tinut sedinta comisiei juridice de dimineata. Scopul: trecerea de urgenta a legii lui Florin Iordache, prin care reduc atributiile Agentiei Nationale de Integritate (inceteaza interdictiile aplicate de ANI parlamentarilor pana in anul 2013). Desigur, raportul comisiei a fost pozitiv.

Propunerea a fost inghesuita apoi pe ordinea de zi a plenului in cadrul sedintei biroului permanent de la pranz. Dupa pranz, era gata de promovare in aceeasi zi. Atat de rapid poate fi parlamentul atunci cand grupurile de interese sunt suficient de puternice.

ANI a avertizat ca efectul masurii este diminuarea pana la eliminare a sanctiunilor care decurg din incalcarea regimului conflictelor de interese si al incompatibilitatilor. Insa cei de la putere tocmai asta urmaresc. Nu le pasa de dezbaterea legilor, nu le pasa de standarde de integritate. Tot ce conteaza e sa faca viata cat mai usoara "alor lor", mai ales celor ce au probleme cu legea si cu integritatea.

5. Inflatia a explodat, Dragnea minte si spune ca de vina sunt multinationalele

Previziunile, considerate sumbre la jumatatea anului trecut, se adeveresc. Preturile cresc accelerat, astfel ca inflatia anuala a ajuns la 4,3% in ianuarie 2018, cu un punct procentual peste nivelul din decembrie 2017, de 3,3%. Asta inseamna ca si cei care au obtinut cresteri salariale de 2 - 3% dupa "revolutia fiscala" adoptata de guvernanti pierd bani din cauza scumpirilor.

Liviu Dragnea, intr-una din periodicele iesiri la televiziunea condamnatului Voiculescu, Antena 3, a subliniat, mintind, ca inflatia este de fapt cea mai mica din Uniunea Europeana si ca vinovate de acest lucru sunt multinationalele care ar fi marit preturile ca urmare a…maririi salariilor.

6. Mariri ale salariilor/pensiilor?

Marirea pensiilor a fost amanata. Pentru ca nu sunt, de fapt, bani pentru asa ceva, deci pentru inceput ar trebui masacrat pilonul II de pensii, eventual luat un NOU imprumut (Romania s-a indatorat cu o suma record intr-un timp foarte scurt – n.r.).

Maririle salariale au fost realizate doar partial, in multe cazuri asistand de fapt la SCADERI ale salariilor pentru cei care si asa aveau salarii mici. Acest lucru a scos in strada multiple categorii sociale – in primul rand cei din sistemul de sanatate, profesori, politisti s.a.m.d., fiind anuntate greve.

Pe de alta parte, chiar daca PSD s-ar fi tinut (in premiera) de cuvant, maririle salariale probabil abia ar fi acoperit inflatia galopanta.

7. Lipsa investitiilor

Romania s-a imprumutat cu peste 11 miliarde de euro in ultimul an si jumatate, egaland practic Guvernul Boc, din perioada recesiunii. Si continua sa se imprumute, dar la dobanzi din ce in ce mai mari, dobanzi pe care le va plati populatia tarii.

Daca aceste imprumuturi ar fi redirectionate catre investitii in infrastructura, educatie, sanatate, sprijinirea antreprenoriatului, nu ar fi rau. Insa in ultimul an si jumatate, aceste investitii sunt practic inexistente – cu exceptia unui veceu inaugurat cu “pamblica” si foarfeca intr-o scoala din tara. Practic, imprumuturile NU vor genera locuri de munca, stabilitate si nici nu vor atrage investitori straini, din contra.

8. Investitorii straini au inceput sa ocoleasca Romania

De ce ocolesc investitorii Romania? In aprilie, Consiliul Investitorilor Straini a publicat un raport al perceptiei investitorilor privind mediul de afaceri din Romania. Lucrurile arata dezastruos.

Problemele le stim cu totii. Birocratie multa, reglementari haotice si impredictibile, taxe si impozite mereu schimbatoare. Toate acestea duc inevitabil la pierderea investitiilor. Astfel nu e de mirare ca stam foarte slab la atragerea de noi investitori, si situatia este pe trend descrescator.

Lucrul acesta este grav si trist deopotriva. Pentru ca pe termen lung numai prin acumulare de capital, adica prin investitii, putem creste bogatia Romaniei si bunastarea tuturor romanilor.

Dar investitorii nu se vor inghesui niciodata sa investeasca intr-o tara riscanta sau una in care statul cauta sa extraga cat mai multi bani din economia privata cu orice pret.

9. Infrastructura Romaniei, sub asaltul incompetentei

Guvernele PSD au luat si iau in continuare aproape tot profitul companiilor de stat, blocandu-le, practic, investitiile in intretinere, modernizare si dezvoltare.

In cazul Transgaz de exemplu, vedem acum ca in 2017, dupa ce statul i-a luat 90% din profituri, compania a mai realizat doar 13,9% din programul de investitii. Un mare record negativ. Mai grav, pentru reparatii si mentenanta, gradul de realizare a fost de doar 26%. Asta in conditiile in care cea mai mare parte a infrastructurii de gaz are peste 40 de ani.

Infrastructura ni se invecheste pe zi ce trece. Se duce, la propriu, de sub noi. Iar guvernarea PSD-ALDE nu a avut alta prioritate decat sa extraga cat mai multi bani pentru a-i trimite catre cheltuielile curente. Pe viitor ce vom face fara infrastructura? Sau cu una mai subrezita? Vom plati mai mult sau nu o vom mai avea deloc. Din pacate iti trebuie o viziune pe termen lung ca sa te gandesti la aceste probleme. PSD-ul nu a avut-o.

10. Un Guvern marioneta, populat de incompetenti, pile si relatii

Viorica Vasilica Dancila poate fi suspectata de aproape orice, dar nu si de pregatirea pentru a fi premier. Si a dovedit-o in multiple ocazii in care nici macar sa citeasca de pe foi nu a putut. Ministrul Economiei, Danut Andrusca, unul dintre cele mai importante sectoare, se face de ras de fiecare data cand iese in public – “bine” ca nu o face prea des.

Despre Ministrul Educatiei aka “pamblica” sau cel care si-a pus principalele Universitati ale Romaniei in cap prin eliminarea “din pix” a sute de locuri pentru studenti, al Agriculturii care este interesat, in general, doar de viata oilor si continuand cu Carmen Dan de la Interne, care instaureaza deja “politie politica” sau inculpata de la Craiova, Lia Olguta Vasilescu, parca toti ministrii sunt alesi in functie de cat de INCAPABILI sunt, si nu in functie de pregatire.

Mai rau, consilierii lor sunt formati uneori din interlopi, rude si prieteni fara nicio calificare. Multi dintre acestia sunt numiti si in functii de conducere pe anumite departamente, fara a avea nicio pregatire in acest sens.

11. Deficitul bugetar, scapat de sub control

Este oficial, deficitul statului a iesit de sub control si a ajuns la cel mai inalt nivel la luna februarie de la criza si pana acum. Chiar daca s-au facut eforturi considerabile in cadrul Ministerului Finantelor pentru a tine situatia in frau, bugetul nu mai rezista. Ministerul a mers chiar pana la masuri specifice crizei, de tip 1 la 2 (la doua posturi vacante se ocupa unul), dar tot nu este de ajuns.

Cheltuielile au crescut cu 38.5% pe cand veniturile au crescut cu jumatate din atat. Rezultatul? Deficitul la luna februarie a explodat la 5.5 miliarde de lei, fie 0.6% din PIB, un nivel la care in anii anteriori se ajungea abia pe la jumatatea anului, nicidecum dupa doar doua luni de executie.

De ce s-a ajuns asa? Pentru ca reteta economica in care romanii au „indraznit sa creada” a constat de fapt in explozia cheltuielilor curente (asistenta sociala si salariile bugetarilor). Din ce bani? Pe datorie, sacrificand investitii cruciale si crescand taxele si impozitele asupra economiei private.

PSD a sacrificat bunastarea pe termen lung a romanilor pentru o crestere economica pe termen scurt. Ne vor spune ca au crescut investitiile de 4 ori. Da, dar asta pentru ca inainte le scazusera cu 68% la un minim istoric. De la o suma mica orice crestere pare spectaculoasa.

12. Atacul impotriva justitiei – prioritatea #1 a inculpatilor si infractorilor din PSD-ALDE

Sub o perdea de fum aruncata in ochii alegatorilor, coalitia PSD-ALDE (ambele partide conduse de persoane cercetate penal – n.r.) a continuat atacul impotriva justitiei, prin legi criticate atat pe plan international (de Comisia Europeana, GRECO, Consiliul Europei, Ambasade etc.) cat si pe plan intern (ICCJ, Presedintie, specialisti in Drept etc.).

Citeste aici ce presupun modificarile legilor justitiei si de ce sunt un atac la statul de drept si, per total, la democratie.

13. Fumigene peste fumigene

Incepand cu asa-zisul interes al PSD pentru “familia traditionala” si un miting “de un milion de oameni”adusi in Bucuresti cu traditionalele autocare si terminand cu intoxicarile permanente la televiziunile Antena 3 si RTV, PSD-ALDE se folosesc cu maiestrie de astfel de fumigene si deturnari de atentie pentru a ascunde adevaruri economice triste sau actiuni agresive impotriva Statului de Drept.

USR-istul Claudiu Nasui a realizat o lista a fumigenelor aruncate de PSD in ultimele luni si ceea ce s-a ascuns, de fapt, in spatele lor.

14. Aderarea Romaniei la zona Euro…amanata de PSD

Desi in urma cu doi ani Romania era aproape pregatita sa adere la zona Euro si mai aproape de spatiul Schengen, la putin timp distanta PSD a anuntat ca amana aceasta decizie pentru…2024.

PSD nu putea spune pe fata ca nu isi doreste sa intre Romania in zona euro. Putea doar sa puna un termen atat de lung incat sa nu mai auzim de problema asta prea curand. Ceea ce a si facut.

Trecerea la euro ar insemna ca parghiile puterii pentru a crea inflatie si pentru a angaja deficit ar fi limitate masiv. Si ei nu isi doresc asta, pentru ca tiparirea respectiva de bani, ce ajunge sa fie platita de noi prin marirea preturilor, este inca un mod ascuns de taxare. Si au mare nevoie de bani usor de controlat pentru a cumpara cu ei cat mai multa bunavointa de la populatie, cat isi duc planurile mai departe.

15. Sfidarea inteligentei populatiei

Pentru ultimul punct de pe lista am lasat ceva (mai) subiectiv. De un an si jumatate, inclusiv in ultimele luni, PSD-ALDE ne-au sfidat inteligenta si bunul simt. Se jura ca preturile nu au crescut din cauza lor, cat a BNR-ului/multinationalelor/patronilor. Se jura ca legile justitiei sunt bune, mintind chiar pana la a spune ca “eliminarea abuzului in serviciu” este o “cerinta a Uniunii Europene”, in speranta ca cineva ii mai crede.

Romania se afla, fara doar si poate, sub asaltul “penalilor”(pentru a folosi cuvantul lui Klaus Iohannis) si al incompetentilor. Este o combinatie cum nu se poate mai nociva. Nu numai ca statul de drept si democratia tarii este pusa in pericol (similar cu ce se intampla in Ungaria sau Polonia), dar, spre deosebire de aceste doua state, Romania nici nu atrage fonduri ale UE si, per total, deciziile economice sunt nocive, daca nu de-a dreptul neinspirate si proaste.

Lista de sus nu este nici pe departe exhaustiva, asa ca va invitam sa comentati si sa ne spuneti ce alte decizii nesustenabile/neinspirate ati remarcat de cand Viorica Vasilica Dancila a devenit, “in acte”, premierul tarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri