"Dorinta noastra este ca aceasta dezbatere pe Codul Fiscal sa aiba loc in Parlament. Eu exclud ideea unei angajari, unei asumari de raspundere din partea premierului, pentru ca ar fi o bataie de joc la adresa populatiei din Romania, la adresa mediului de afaceri din Romania sa-ti angajezi raspunderea pe o proiectie, in conditiile in care tu nu ai consensul fortelor politice", a afirmat liderul liberal, potrivit Mediafax.

Alina Gorghiu a reiterat ca PNL nu s-a opus relaxarii fiscale si a sustinut ca, in acest moment, discutia pe tema masurilor de relaxare fiscala se poarta intre "iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea sa-si puna in rama un Cod Fiscal doar de dragul de a mai capata un titlu de glorie si responsabilitatea institutiei prezidentiale si a PNL care stie ce inseamna sa adopti in pripa o masura si sa o compromiti pentru ca nu o pregatesti".

Gorghiu a aratat ca inainte de adoptarea noului Cod Fiscal, dar si dupa, PNL a cerut premierului sa prezinte studii de impact care sa arate ca masurile de relaxare fiscala sunt sustenabile si nu se va impune, ulterior, schimbarea dispozitiilor adoptate in noul Codul Fiscal, din pricina absentei masurilor de acompaniere a relaxarii fiscale.

"Este un santaj lamentabil, ridicol, ceea ce face Victor Ponta", a afirmat Gorghiu, criticand gestul premierului de a-si angaja raspunderea sau de a emite o ordonanta de urgenta, in contextul in care opozitia ii cere reexaminarea si dezbaterea noului Cod Fiscal in Parlament, a sustinut Alina Gorghiu.

Victor Ponta: Guvernul are solutii pentru aplicarea masurilor Codului Fiscal

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Romania TV, ca Guvernul are solutii pentru aplicarea masurilor Codului Fiscal, cum ar fi emiterea unei ordonante de urgenta sau angajarea raspunderii in fata Parlamentului, dar ca "era ideal sa existe in acest domeniu un consens politic".

Citeste si:

"Eu cred ca Parlamentul si noi, Guvernul, o sa incepem sa aplicam, fie prin ordonanta de urgenta, fie printr-o angajare a raspunderii aceste masuri, dar imaginea proasta ramane, oamenii de afaceri or sa spuna: iata, iar e razboi politic, mai bine ne tinem banii si mai vedem, nu-i bagam in Romania, ca nu e o tara de oameni seriosi", a continuat el.

"Am solutii, miercuri pot sa adopt prin OUG...cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot sa adopt si cea cu 19% sau altceva, sau pot sa merg sa-mi angajez raspunderea si cu siguranta nu vor avea voturi pentru motiune de cenzura (...). Mijloace politice si constitutionale sigur ca avem, dar era ideal sa existe in acest domeniu al economiei si al fiscalitatii un consens politic, iar batalia politica sa o dam pe altceva, nu pe buzunarul romanilor", a mai spus el.

Presedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal si l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o "riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat. Parlamentul se afla in vacanta. Legislativul poate fi convocat in sesiune extraordinara la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului Permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor, potrivit art.66 din Constitutie.

Sursa foto: Mediafax Foto