Iohannis: Aderarea la Schengen si adoptarea monedei unice, inca procese de integrare nefinalizate

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, in care arata ca exista inca procese de integrare nefinalizate precum aderarea la Spatiul Schengen si adoptarea monedei unice.

”Aniversam astazi 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei (si Bulgariei ) la Uniunea Europeana, eveniment care a avut loc la Abatia Neumünster din Luxemburg. 25 aprilie 2005 este un moment cu o semnificatie deosebita pentru tara noastra. Semnarea Tratatului de aderare a venit dupa un proces dificil de negocieri care a marcat transformari profunde in multe domenii ale vietii economico-sociale”, arata seful statului, in mesajul transmis de Administratia Prezidentiala.

Presedintele Klaus Iohannis considera ca ”acest moment a insemnat recunoasterea faptului ca Romania era pregatita sa devina membra a Uniunii Europene, sa se alature unui spatiu de valori definit de democratie, stat de drept, economie de piata, respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului”.

”Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la fel ca si aderarea la NATO, a demonstrat ca elitele politice si societatea sunt capabile sa-si uneasca eforturile in directia unor obiective nationale majore, care depasesc interese particulare sau conjuncturale. Astazi putem fi mandri de faptul ca facem parte dintr-o uniune de state suverane cu rol semnificativ la nivel global, din marea familie europeana pentru care asigurarea pacii, stabilitatii, prosperitatii pentru cetatenii sai si promovarea democratiei si a statului de drept sunt obiective fundamentale”, declara seful statului.

Iohannis mai afirma ca ”Romania a demonstrat ca este un partener credibil si predictibil care pledeaza consecvent pentru adancirea proiectului european, pentru respectarea principiilor si valorilor fundamentale ale Uniunii Europene”.

Citeste si:
România în Spațiul Schengen: Parlamentul European a votat o rezoluție
România în Spațiul Schengen:...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri