Propunerea legislativa prin care hipermagazinele sa fie inchise duminica si de sarbatorile legale, apreciind ca astfel, se revitalizeaza comertul traditional iar consumatorul va petrece duminica in familie si va face miscare in aer liber, este lipsita, in opinia mea, de orice bun simt economic. Ma suprinde mai ales faptul ca aceasta interventie a statului este initiata de catre doi parlamentari "liberali": Nini Sapunaru si Tinel Gheorghe.

1. In primul rand, ce nu inteleg, in general, birocratii – liberali, democrati-liberali sau social-democrati – este simplu de tot: un grad tot mai sporit de implicare a statului in economie si o respingere a capitalului strain sunt daunatoare si favorizeaza situatii in care mediul privat are de pierdut.

2. O lege care obliga magazinele sa-si inchida portile presupune sa ceri cetatenilor cum sa-si utilizeze si sa-si petreaca timpul. Dar timpul lor este limitat. Omul trebuie sa-l economiseasca, asa cum economiseste si alti factori rari. „Economisirea timpului are un caracter aparte, datorita unicitatii si ireversibilitatii ordinii temporale. Importanta lucrurilor acestea se manifesta in fiecare compartiment al teoriei actiunii.”(Mises) Doar actorii privati – in nici un caz, birocratii si politicienii – sunt in masura sa ia decizii despre cum sa fie utilizat timpul.

3. Parlamentarii PNL au initiat un proiect de modificare a Legii privind comercializarea produselor alimentare, prin care hipermagazinele vor fi inchise duminica si in zilele de sarbatori legale. In opinia mea, este o alegere arbitrara, fara temei economic. Imaginati-va ce s-ar intampla daca acesti parlamentari ar da o lege, bazata pe o logica la fel de oarba, prin care vor inchide retelele mari de benzinarii, tot pe principiul socialist....„sa incurajam micile benzinarii locale”. Care ar fi efectul? Vom vedea, prin urmare, soferi care trag pe dreapta sa astepte ziua de luni pentru a-si face plinul.

4. In fiecare zi, retailerii inoveaza pentru a evolua intr-o piata competitiva. Spre exemplu, se adapteaza noilor tendinte digitale si isi lanseaza magazine online. Avem in e-commerce-ul local Carrefour-Online, Selgros, Metro, Cora, Mega Image cu eMag, s.a.m.d. Imi este evident ca parlamentarii care vor sa inchida magazinele duminica ignora total logica pietei bazata pe tehnologie si neglijeaza ca acei clienti care nu mai pot cumpara din hipermarketuri duminica pot comanda foarte usor din magazinele online ale acestor lanturi internationale. Suna ironic, nu-i asa? Dam legi fara sa intelegem modelul de business al hipermarketurilor.

5. Politicienii (nu doar ai nostri, ci si altii din multe tari europene) sunt „orbi” din punct de vedere economic si nu inteleg efectele in lant ale unei astfel de interventii a statului: in marile lanturi de magazine internationale sunt foarte multe „pravalii” romanesti cu multi angajati, care isi vor inchide obloanele o zi pe saptamana; transportatorii, distribuitorii si depozitele vor avea mai putina marfa de livrat ori pentru depozitare, ceea ce va crea o ajustare artificiala a productiei si, prin urmare, a profitului, transpusa in cele din urma printr-o reducere a numarului de angajati.

6. Am intalnit in magazinele din Statele Unite ale Americii urmatorul mesaj adresat consumatorilor: Thank you for your patronage. Altfel spus, adevaratii patroni in sistemul capitalist al economiei de piata sunt consumatorii. Parlamentarii nostri nu inteleg un fenomen evident: consumatorii decid, prin cumparare si prin abtinerea de la cumparare, cine sa detina capitalul si sa conduca intreprinderile. Ei hotarasc ce trebuie produs, in ce cantitate si de ce calitate. „Atitudinile lor duc fie la profit, fie la pierderi pentru intreprinzator. Ei ii imbogatesc pe oamenii saraci si ii saracesc pe cei bogati. Ei sunt sefi dificili.” ("Birocratia")

Parlamentarii nostri „liberali” refuza sa inteleaga ca libertatea functioneaza pentru ca ne permite sa rezolvam problemele prin schimb si cooperare, nu prin coercitie. Libertatea de a petrece duminica in familie si de a face miscare in aer liber se refera la sfera in care individul care actioneaza are posibilitatea de a alege intre diverse moduri de actiune. Zecile de mii de romani care viziteaza duminica un anumit hipermarket sunt liberi in masura in care i se permit sa aleaga mersul la cumparaturi, ca mijloc pentru atingerea anumitor obiective.

Spor la cumparaturi astazi! :) Este duminica, iar guvernantii neglijeaza semnificatia libertatii si sunt la un pas sa-ti dicteze un anumit comportament.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si