Deputatii PNL Nini Sapunaru si Tinel Gheorghe au initiat o propunere legislativa prin care hipermagazinele sa fie inchise duminica si de sarbatorile legale, apreciind ca astfel, se revitalizeaza comertul traditional iar consumatorul va petrece duminica in familie si facand miscare in aer liber, informeaza Mediafax.

Cei doi parlamentari PNL au initiat un proiect de modificare a Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prin care hipermagazinele (n.r. – structura de vanzare cu amanuntul, cu suprafata de peste 2500 mp, utilizata pentru comertul specializat si/sau nespecializat, care comercializeaza marfuri alimentare si/sau nealimentare) vor fi inchise duminica si in zilele de sarbatori legale.

Deputatii liberali precizeaza in expunerea de motive ca, pe plan european, s-a semnalat, in ultima vreme, o evolutie ingrijoratoare in ceea ce priveste abuzurile exercitate de marile supermarketuri, iar in aceste conditii, unele tari din UE au fost nevoite sa propuna masuri adecvate, inclusiv acte normative in privinta programului de functionare a hipermagazinelor.

”Prin acest act normativ sustinem revitalizarea comertului traditional, prin limitarea programului de lucru al hipermagazinelor”, arata parlamentarii, apreciind ca ”limitarea va determina consumatorul roman sa se concentreze pentru cumparaturile zilnice sau saptamanale in zilele lucratoare si in prima parte a weekendului, respectiv vineri dupa amiaza si sambata, urmand ca pentru duminica sa se reorienteze pentru familie, miscare in aer liber, cultura”.

Liberalii mai considera ca propunerea legislativa va avea efect pozitiv, pe termen lung, asupra producatorilor agricoli, prin valorificarea propriilor produse si stimularea acestora pentru a produce si pe viitor.

”Se va incuraja astfel productia agricola nationala pentru comerciantii din pietele agroalimentare, precum si pentru cei ce detin magazine mici, acestia inregistrand o crestere a vanzarilor, fapt care va incuraja infiintarea de noi entitati (P.F.A. etc.), dezvoltarea magazinelor de proximitate, noi locuri de munca si rezolvarea problemelor legate de somaj”, considera deputatii, adaugand ca producatorul agricol va oferi produse mult mai proaspete, direct de la sursa, pe cand in hipermagazine, datorita faptului ca acestea se aprovizioneaza cu cantitati foarte mari de produse, nu pot oferi aceeasi calitate.

In opinia initiatorilor, se incurajeaza producatorul roman in vederea producerii de produse autohtone de calitate care va concura cu produsele din import aflate in hipermagazien. ”De asemenea, este relevant faptul ca statele membre ale Uniunii Europene, precum Germania, Spania, Austria, Ungaria etc. au limitat programul de functionare al hipermagazinelor. Masura recent adoptata in Ungaria a avut efecte benefice, pietele si targurile locale fiind asaltate de cumparatori, iar angajatii marilor magazine au o zi libera pe care o petrec cu familia”, mai apreciaza initiatorii proiectului de lege.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri