Preturile petrolului au scazut marti cu peste 2% in urma acordului Iranului cu puterile occidentale referitor la programul nuclear al tarii, care amplifica asteptarile ca Teheranul va mari livrarile de titei pe o piata deja suprasaturata, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Iranul a acceptat sa restranga programul in domeniul energiei nucleare in schimbul relaxarii sanctiunilor occidentale, potrivit unui oficial implicat in negocierile de la Viena. Sanctiunile, aplicate din 2012, au redus exporturile de petrol ale Iranului cu aproape 50%, astfel ca veniturile din vanzarile de titei au atins in 2014 cel mai redus nivel din ultimii noua ani.

Bancile Goldman Sachs Group si Barclays au estimat inainte de acord ca Iranul va avea nevoie de 6-12 luni sa creasca productia de petrol cu circa 500.000 de barili pe zi. Ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, a declarat in luna mai ca productia de petrol a tarii ar putea creste in urmatoarele sapte luni cu 1 milion de barili pe zi. Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, a scazut marti cu pana la 1,29 dolari, la 50,91 dolari pe baril. Cotatia petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a coborat cu pana la 2,1%, la 56,61 dolari pe baril.

In ultimul an, preturile petrolului au scazut cu peste 45%, pe fondul strategiei OPEC, in frunte cu Arabia Saudita, de crestere a productiei peste plafonul oficial, in incercarea de pastrare a cotei de piata in fata producatorilor din afara organizatiei. Productia record de petrol a Statelor Unite si a altor membri importanti ai OPEC face ca Iranul sa revina pe o piata care trece prin cea mai lunga perioada de supraoferta din ultimele decenii.

Daca acordul nuclear va permite Iranului sa vanda petrolul stocat in tancurile petroliere, atunci impactul pe piata ar putea fi rapid, potrivit Bank of America. Iranul are noua vase ancorate in larg, incarcate cu circa 19 milioane de barili de titei, potrivit datelor Bloomberg. "Revenirea petrolului iranian pe piata va avea un efect negativ. Asteptam informatii privind termenii acordului, pentru a vedea ce inseamna pentru piata", a spus Edward Bell, analist la banca Emirates NBD PJSC, in Dubai.

Citeste si:
Trend in Europa: scade cererea de masini pe motorina
Cererea pentru masini diesel...

Iranul are capacitatea sa creasca livrarile de petrol cu 500.000 de barili pe zi de indata ce vor fi ridicate sanctiunile si cu aceeasi cantitate in urmatoarele sase luni, a afirmat Zanganeh la reuniunea OPEC din 5 iunie. Daca Iranul isi va indeplini obiectivele, va dubla supraoferta pe piata globala estimata pentru restul anului. Potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energie, oferta va depasi cererea in medie cu 800.000 de barili pe zi, in al doilea semestru, daca OPEC va continua sa produca la nivelul actual. Stocurile de petrol ale tarilor industrializate inregistreaza cel mai ridicat surplus fata de media sezoniera din ultimii sase ani, arata datele agentiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Pretul petrolului a explodat dupa atacul cu drone asupra rafinariilor