Exporturile Chinei gafaie: cauzele au legatura cu Europa

Exporturile Chinei s-au diminuat cu 8,3% in luna iulie, fiind cea mai mare scadere din ultimele patru luni, pe fondul cresterii valorii yuanului si in contextul reducerii cererii din Uniunea Europeana, informeaza site-ul agentiei Bloomberg, citat de Mediafax.

Degradarea balantei comerciale ar urma sa accentueze presiunile asupra autoritatilor chineze in sensul adoptarii unor noi masuri pentru stimularea economiei, a doua ca marime din lume. In ultimele luni, premierul Chinei, Li Keqiang, s-a confruntat cu o serie de solicitari pentru stabilizarea cresterii economice.

Scaderea exporturilor a fost mult mai mare decat se anticipa, in contextul in care analistii economici prefigurau o diminuare cu doar 1,5%.

In paralel, si importurile in China au scazut, confirmandu-se diminuarea cererii pe plan intern. Comparativ cu luna iulie 2014, importurile au scazut cu 8,1%, conform statisticilor Administratiei generale a Vamilor. In iunie, importurile scazusera cu 6,6%, situatia generand un excedent comercial de 43 de miliarde de dolari.

Cererea in scadere la nivel global, cumulata cu scaderea investitiilor pe plan intern pun sub semnul intrebarii tinta de crestere economica de 7%, vizata de China in 2015. Guvernul de la Beijing a adoptat noi masuri care sa stimuleze extinderea economiei, inclusiv prin emiterea de bonduri speciale pentru finantarea sectorului constructiilor, dar refuza sa diminueze valoarea yuanului.

Citeste si:
Profitul net al Siemens a crescut cu 42% in T1
Profitul net al Siemens a...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

"Exporturile deja nu mai sunt motorul cresterii economice a Chinei; indiferent ce ar face Guvernul, este imposibila o multiplicare a volumului exporturilor ca in trecut", afirma Liu Xuezhi, economist la Bank of Communications.

Exporturile Chinei in spatiul Uniunii Europene au scazut cu 2,5% in primele luni ale anului 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce vanzarile spre Japonia s-au redus cu 10,5%. In schimb, exporturile de produse chineze spre Statele Unite au crescut cu 9,3% in aceeasi perioada.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri