Castigul salarial mediu a crescut in iulie cu 31 lei (1,7%) fata de luna anterioara, la 1.849 lei net, cele mai mari valori fiind inregistrate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.907 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.088 lei), potrivit datelor INS.

In luna iulie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata , acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta si pentru performante deosebite), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:
• cu 14,2% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 14,1% in alte activitati extractive;
• intre 6,0% si 8,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport;
• intre 4,5% si 5,5% in extractia carbunelui superior si inferior, hoteluri si restaurante, agricultura, vanatoare si servicii anexe, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea articolelor de imbracaminte, constructii.

Retail jobs

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iunie de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:
• cu 10,9% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
• intre 9,5% si 10,0% in activitati de editare, fabricarea bauturilor;
• intre 2,0% si 4,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, cercetare-dezvoltare, activitati de servicii anexe extractiei, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

Citeste si:
Economia României, în creștere cu 5,2% în primele trei luni dn 2022
Economia României, în...

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: administratie publica (2,2%), sanatate si asistenta sociala (1,3%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale de la 1 iulie 2015 . In invatamant s-a inregistrat o scadere a castigului salarial mediu net (-3,4%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri