INS: Castigul salarial mediu net a scazut in sanatate si asistenta sociala in februarie cu 2,1% comparativ cu ianuarie

Castigul salarial mediu net a scazut in sanatate si asistenta sociala (-2,1%) comparativ cu luna precedenta, arata datele Institutului National de Statistica. Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost de 7% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.487 de lei, in februarie, in crestere usoara fata de luna precedenta, cu 3 lei sau 0,1%, potrivit informatiilor publicate miercuri de Institutul National de Statistica.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 lei.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (6.134 lei), iar cele mai mici, in hoteluri si restaurante (1.499 lei).

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,2%.

Citeste si:
UE propune amendarea celor care nu respectă transparentizarea...
Comisia Europeană propune...

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 12,8% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; de 10,1% in fabricarea produselor din tutun; intre 3,5% si 7,0% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), agricultura, vanatoare si servicii anexe, constructii, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea echipamentelor electrice.

Cresteri salariale intre 1,5% si 3% au avut loc in activitati profesionale, stiintifice si tehnice, extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive, alte activitati de servicii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cercetare-dezvoltare.

Pe de alta parte, scaderi ale castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost de 7% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale); intre 3% si 5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, transporturi pe apa, alte activitati industriale; intre 2% si 2,5% in colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea altor mijloace de transport.

Citeste si:
Salarii mai mici pentru bugetari: ce spune Cîțu despre o astfel de...
Salarii mai mici pentru...

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+1,1%) si in administratie publica (+0,6%). Castigul salarial mediu net a scazut in sanatate si asistenta sociala (-2,1%) comparativ cu luna precedenta.

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2018.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2018 s-au datorat acordarii de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performante deosebite, al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte).

Citeste si:
Câştigul salarial mediu neta crescut cu 209 lei în decembrie 2020
Câştigul salarial mediu neta...
Sursa foto: Shutterstock / Blue Planet Studio 22

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri