E.ON Energie (Mures) Romgaz (Sibiu), Selgros Cash&Carry (Brasov), Holzindustrie Schweighofer(Alba) si Schaffler din Brasov sunt cele mai mari companii din centrul Romaniei, conform unui top realizat in functie de cifra de afaceri inregistrata la finalul anului 2014 de catre platforma Risco.

Topul a luat in considerare judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Regiunea prezinta o combinatie intre judete care au atras investitii straine importante in special in domeniul componentelor auto si au un potential industrial deosebit (Brasov si Sibiu) si judete care istoric au fost neglijate din punct de vedere al dezvoltarii industriale si a infrastructurii atat din motive etnice, cat si din cauza lipsei resurselor naturale - in afare celor legate de turism, industria alimentara si a lemnului – Alba, Covasna, Harghita, Mures.

Majoritatea firmelor din top 20 activeaza in industriile primare, prelucrand materii prime in procese cu valoare adaugata redusa: energie, lemn, chimie, apa minerala, produse alimentare de baza. Unele din investitiile straine atrase in judetele sarace din regiune au fost realizate tocmai datorita statutului acestora de zona defavorizata si implicit a conditiilor de fiscalitate redusa.

“Pe termen mediu si lung, regiunea de centru are cel mai ridicat potential de crestere economica, mai ales daca infrastructura zonei se va imbunatatiȚ. Anul 2015 va aduce o crestere a cifrei de afaceri a producatorilor din regiunea de centru a Romaniei, atat pe seama exportului de componente auto si lemn, cat si datorita cresterii consumului eneergetic in domeniul industrial. Profitabilitatea companiilor din regiune va avea evolutii mixte, in functie de industriile in care activeaza acestea si de mixul de exporturi si vanzari interne pe care le realizeaza. Nu vom asista la schimbari majore in top in anul in curs”, afirma specialistii Risco.

Citeste si:
FP nu a prezentat inca oferte pentru vanzarea participatiilor la E.ON
Fondul Proprietatea nu a...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Romanii daruiesc mai multe flori: business-urile florale, in crestere
Setari Cookie-uri