E.ON Energie (Mures) Romgaz (Sibiu), Selgros Cash&Carry (Brasov), Holzindustrie Schweighofer(Alba) si Schaffler din Brasov sunt cele mai mari companii din centrul Romaniei, conform unui top realizat in functie de cifra de afaceri inregistrata la finalul anului 2014 de catre platforma Risco.

Topul a luat in considerare judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Regiunea prezinta o combinatie intre judete care au atras investitii straine importante in special in domeniul componentelor auto si au un potential industrial deosebit (Brasov si Sibiu) si judete care istoric au fost neglijate din punct de vedere al dezvoltarii industriale si a infrastructurii atat din motive etnice, cat si din cauza lipsei resurselor naturale - in afare celor legate de turism, industria alimentara si a lemnului – Alba, Covasna, Harghita, Mures.

Majoritatea firmelor din top 20 activeaza in industriile primare, prelucrand materii prime in procese cu valoare adaugata redusa: energie, lemn, chimie, apa minerala, produse alimentare de baza. Unele din investitiile straine atrase in judetele sarace din regiune au fost realizate tocmai datorita statutului acestora de zona defavorizata si implicit a conditiilor de fiscalitate redusa.

“Pe termen mediu si lung, regiunea de centru are cel mai ridicat potential de crestere economica, mai ales daca infrastructura zonei se va imbunatatiȚ. Anul 2015 va aduce o crestere a cifrei de afaceri a producatorilor din regiunea de centru a Romaniei, atat pe seama exportului de componente auto si lemn, cat si datorita cresterii consumului eneergetic in domeniul industrial. Profitabilitatea companiilor din regiune va avea evolutii mixte, in functie de industriile in care activeaza acestea si de mixul de exporturi si vanzari interne pe care le realizeaza. Nu vom asista la schimbari majore in top in anul in curs”, afirma specialistii Risco.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri