Fondurile europene nu arata mai bine in perioada 2014-2020 decat cea din 2007-2013. E acelasi tip de birocratie, aceeasi lipsa de orizont in finantari. Nu mergem neaparat pe domenii prioritare, pe lucruri extrem de concrete, cum ar fi crearea de locuri de munca", a afirmat Jianu intr-o conferinta pe tema fondurilor europene si ajutoarelor de stat, scrie Mediafax.

El a aratat ca antreprenorii romani nu pot atrage fonduri europene in domeniul IT deoarece au nevoie de un brevet. "La noi nu poti sa faci cercetare-dezvoltare daca nu detii un brevet, ceea ce mi se pare un lucru stupid. De exemplu, in zona IT-ului ce sa brevetezi, pentru ca acolo nu ai un produs ca atare, ci o idee. Nici Facebook, nici Google nu ar fi fost posibile in Romania, pentru ca la noi trebuie sa brevetezi. Cam acesta e gradul de intelegere a mediului public in acest moment", a completat Jianu.

El sustine ca Romania trebuie sa se adapteze trendurilor globale din economie si sa nu ingreuneze initiativa. "E o prostie ca in Romania sa nu poti imprumuta ca persoana fizica o persoana juridica, cum nici o companie nu poate imprumuta o alta companie. Trebuie sa fii in domeniul bancar sau sa devii camatar. Trebuie sa ne aliniem la mersul economiei si la trendurile globale, nu sa le punem frana. Nu inteleg interzicerea Uber sau provocari noi ale economiei. Nu trebuie sa omoram initiativa", a spus Jianu.

Jianu sustine ca fondurile europene nu ar mai trebui contractate pentru organizarea de cursuri. "De ce sa folosim fonduri europene pentru cursuri nesfarsite, cu seminarii, deplasari, lucruri lipsite de concrete in economie, cand putem sa dam unui antreprenor care creeaza locuri de munca, sa-i platim echivalentul salariului unui absolvent, in felul asta rezolvand o serie de probleme. Fondurile europene trebuie folosite cu logica, ca raspuns la provocarile dintr-un moment al economiei, nu lansate pompos si fara o substanta reala", a mai spus Jianu.