Mediul de afaceri din Romania a transmis ca, dupa alegerile din 26 mai, e nevoie ca Guvernul PSD-ALDE sa se retraga de la conducere, singura solutie in acest moment fiind un Guvern de uniune nationala. "Nu putem continua cu un astfel de Guvern, cu astfel de politici publice si cu oameni care nu au inteles mesajul romanilor, dat pe 26 mai. E important sa schimbam acest Guvern", a declarat Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"De cateva zile, am vazut ca lucrurile se schimba rapid in Romania. S-au schimbat in sensul unui vot foarte clar dat de romanii din tara si din diaspora, pentru schimbarea unui intreg sistem. Din pacate, nu am vazut aceasta schimbare. Nu e cazul de carpeli in acest moment. Guvernul trebuie sa se retraga, nu doar un ministru, nu doar o lege", a transmis Florin Jianu, in numele comunitatii oamenilor de afaceri din Romania.

Potrivit acestuia, singura solutie pentru Romania este un Guvern de uniune nationala, format din specialisti, care sa pregateasca alegerile prezidentiale, locale. "Nu putem continua cu un astfel de Guvern, cu astfel de politici publice si cu oameni care nu au inteles mesajul romanilor. Consiliul National al IMM-urilor din Romania sustine ca trebuie sa schimbam acest sistem, acest Guvern", a mai spus Florin Jianu.

Mediul privat din Romania atrage atentia cu privire la o serie de probleme cu care se confrunta oamenii de afaceri. Liderul CNIPMMR a mentionat lipsa stabilitatii si predictibilitatii, iar in acest sens a precizat ca este necesara abrogarea mai multor ordonante de urgenta care fac din Romania o destinatie neatractiva pentru investitori.

"Increderea in sistemul fiscal este o conditie esentiala pentru investitori, predictibilitatea fiind unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza deciziile de investitii. Numai anul acesta au fost adoptate 33 de Ordonante de Urgenta. Ce credeti ca se va schimba in acest regim de legiferare prin OUG cu actualul Guvern? Imediat dupa alegerile din 26 mai, ar fi trebuit ca la prima sedinta a Parlamentului sa se respinga OUG 114, care aduce modificari la Codul de procedura penala, la fel si OUG 79/2017, prin care 97 de articole din Codul Fiscal au fost modificate, obligatoriu sa fie aplicate de intreprinzatori", a explicat Florin Jianu.

De asemenea, mediul privat reclama nivelul scazut al investitiilor publice, imprumuturile publice nesustenabile si lipsa investitiilor in infrastructura. In luna martie 2019, au fost realizate imprumuturi de aproximativ 3 miliarde de euro, un record in materie de imprumuturi care merg in zona dedicata salariilor si pensiilor si nu in zona investitionala, imprumuturile devenind nesustenabile. Astfel, fiecare roman s-a indatorat cu aproape 167 de euro.

Guvernul se imprumuta la niveluri record, iar investitiile publice lipsesc cu desavarsire. Guvernul s-a imprumutat fara niciun fel de responsabilitate, fara sa se gandeasca la ce inseamna indatorarea fiecarui roman, fara sa se gandeasca la investitiile publice. De acum incolo lucrurile se vor schimba numai pentru ca a disparut din peisaj un om, dar sistemul ramane acelasi?

Florin Jianu, presedintele Consiliului pentru IMM-uri

Mediul de afaceri ridica si problema absorbtiei fondurilor europene, care se face mult prea lent si recomanda luarea unor masuri pentru cresterea gradului de absorbtie, simplificarea birocratiei si eliminarea blocajelor sistemice. "In curand, se termina Presedintia Romaniei la Consiliul UE si cel mai mare esec e faptul ca nu am incheiat negocierile pentru exercitiul 2021-2027. Ne asteptam ca Finlanda, care va inchide aceste negocieri, sa aiba grija de Romania si de investitiile din Romania? Exista o propunere de crestere a alocarilor bugetare si daca noi inchideam aceste negocieri, cred ca Romania castiga cateva miliarde de euro pentru ceea ce inseamna fondurile europene", a explicat Florin Jianu.

Potrivit acestuia, securitatea economiei nationale este un alt punct cheie pe care politicienii nu-l pot ignora, cata vreme de siguranta nationala depind nu doar afacerile antreprenorilor, dar si avutia fiecarui cetatean.

"Sper sa nu mai auzim de Fondul Suveran, sa nu mai auzim ca vindem economia tarii si facem exceptie de la toata legislatia nationala si europeana pentru toate fantasmagoriile cuprinse in ceea ce insemna Fondul Suveran. Nu trebuie sa slabim presiunea publica. Noi am fost la un pas de dezastru. Daca astfel de reglementari, Fondul Suveran, OUG pe justitie, ar fi intrat in vigoare, cred ca Romania ar fi fost in alt loc in acest moment", a conchis Florin Jianu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri