Luăm în calcul extinderea până la finalul lunii iunie a amenzilor pentru cei care nu au implementat e-factura. Vom lua cea mai bună măsură pentru a aduce la suprafață economia reală.

Marcel Boloș, Ministrul de Finanțe

Sistemul RO e-factura a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, astfel firmele trebuie să încarce facturile și în format electronic. Cu toate că obligativitatea digitalizării facturilor este deja intrată în vigoare, amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi ar trebui să se aplice de la 1 aprilie, conform legislației în vigoare. În perioada 1 aprilie - 30 iunie amenzile aplicate se calculează în funcție de cifra de afaceri a companiei, urmând ca, de la 1 iulie 2024, sancțiunea să reprezinte 15% din valoarea totală a facturii care nu a fost încărcată în sistem. Pentru a afla care sunt condițiile în care poți să fi amendat, poți consulta ACEST articol.

Cu toate acestea, presiunile mediului de afaceri ar putea duce la o amânare a amenzilor. Marcel Boloș a declarat, în cadrul unei conferințe News.ro, că termenul ar putea fi extins până la finalul lunii iunie. Totodată, Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a declarat anterior pentru wall-street.ro că a făcut o cerere către Guvern pentru amânarea amenzilor până la finalul acestui an.

„Am cerut prorogarea termenului privind amenzile. În primul rând, anul trecut Guvernul zicea că amenzile vor începe din luna iunie, în ordonanță a apărut aprilie. Premierul, în continuare, dacă îl veți întreba, spune că amenzile încep din iunie. Nu știu de ce în ordonanță a apărut aprilie. Noi spunem că, pe anumite categorii, termenul privind amenzile trebuie împins până la sfârșitul anului”, a declarat Florin Jianu.

Sursa foto: Marcel Boloș/ Facebook