Sistemul RO e-factura a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, astfel firmele trebuie să încarce facturile și în format electronic. Cu toate că obligativitatea digitalizării facturilor este deja intrată în vigoare, amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi ar trebui să se aplice de la 1 aprilie, conform legislației în vigoare. În perioada 1 aprilie - 30 iunie amenzile aplicate se calculează în funcție de cifra de afaceri a companiei, urmând ca, de la 1 iulie 2024, sancțiunea să reprezinte 15% din valoarea totală a facturii care nu a fost încărcată în sistem. Pentru a afla care sunt condițiile în care poți să fi amendat, poți consulta ACEST articol.

Cu toate că legea de acum spune că amenzile pentru antreprenorii care nu implementează e-Factura se vor aplica de la începutul lui aprilie, Florin Jianu consideră că termenul va fi amânat. Acesta spune că, cel puțin la nivel de întreprinderi, mediul de afaceri din România are nevoie de mai mult timp pentru a implementa noul sistem. Mai mult de atât, sistemele informatice ale ANAF au dat deja erori, așa că, chiar dacă antreprenorii încearcă să se conformeze noului sistem, procesul este îngreunat de serverele Fiscului.

„Am cerut prorogarea termenului privind amenzile. În primul rând, anul trecut Guvernul zicea că amenzile vor începe din luna iunie, în ordonanță a apărut aprilie. Premierul, în continuare, dacă îl veți întreba, spune că amenzile încep din iunie. Nu știu de ce în ordonanță a apărut aprilie. Noi spunem că, pe anumite categorii, termenul privind amenzile trebuie împins până la sfârșitul anului”, a declarat Florin Jianu.

Serverul ANAF, ruleta rusească a Fiscului. Jianu: „Fă-ți întâi curățenie în curtea proprie și apoi cere!”

RO e-Factura a devenit obligatorie în relația B2B de la 1 ianuarie 2024, însă mediul de afaceri din România se plânge deja de problemele sistemului informatic al ANAF. Grupurile de Facebook pe tema e-factura au zilnic mesaje de la contribuabili care se împiedică de diferite probleme tehnice.

Sursă: captură de ecran/ Facebook - e-Factura Romania

Problemele platformei au fost identificate și de Șeful IMM-urilor. Acesta spune că există chiar și grupuri de Whatsapp dedicate în care contabilii se anunță când funcționează platforma Fiscului.

„Întreprinzătorii au menționat: «bine, bine, noi ne conformăm, dar site-ul ANAF nu funcționează». Asta i-am spus și Premierului: dincolo de a cere întreprinzătorilor, asigurați-vă că instrumentarul vostru e pus la punct. Contabilii spun: «putem încărca facturile sâmbătă seara tarziu». Aceștia au grupuri de Whatsapp în care comunică cand se poate intra pe site-ul ANAF. Fă-ți întâi curățenie în curtea proprie, și apoi cere!”, spune Florin Jianu.

Introducerea sistemului RO e-factura este doar primul pas pentru rezolvarea evaziunii fiscale din țara noastră. Florin Jianu consideră că noul sistem va fi implementat de contribuabilii de bună credință, care lucrau în legalitate și până acum, dar că nu va reuși să depisteze evaziunea fiscală. Acesta spune că statul trebuie să se gândească la un alt sistem prin care să depisteze punctele fierbinți ale locurilor în care se produce evaziunea.

„Aveam nevoie de e-factura. Majoritatea întreprinzătorilor sunt de acord cu e-factura, însă 7 din 10 spun că aceasta nu rezolva evaziunii fiscale. De ce? Pentru că cei care erau cinstiți fac și e-factura acum. Conformarea se face tot de către întreprinzătorii cinstiți. Ce facem cu cei nefiscalizați? cu diverse service-uri auto sau pensiuni turistice. Acolo nu vedem o rezolvare. Statul trebuie să schimbe instrumentele, nu să le folosească pe aceleași crezând că o să aibă alte rezultate”, concluzionează Florin Jianu.

Sursa foto: Wallstreet.ro