Organizaţiile patronale au cerut premierului ca deciziile legate de măsurile fiscale să nu fie luate fără a fi consultate şi ajustarea fiscală să nu fie făcută doar prin creşteri de fiscalitate peste noapte, potrivit preşedintelui Confederaţiei Concordia, Dan Şucu.

Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) au avut marţi o primă întâlnire cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, tema principală a discuţiei fiind îmbunătăţirea calităţii dialogului social şi a consultării publice din România.

"Mă bucur că am agreat cu prim-ministrul Marcel Ciolacu faptul că vom da mai multă greutate dialogului social. Mişcarea patronală este într-un proces de consolidare în România, pe care-l vom continua alături de partenerii de la CNIPMMR. Tocmai în ideea de dialog transparent, am solicitat premierului să vedem cât mai repede pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul îl discută şi să nu fie luate niciun fel de decizii înainte de consultarea noastră şi a sectoarelor economice care pot fi afectate. Din punctul nostru de vedere, dacă o ajustare fiscală urgentă trebuie să aibă loc - şi vrem să înţelegem cum s-a ajuns aici - nu poate fi făcută doar prin creşteri de fiscalitate peste noapte, ci şi prin reducerea şi eficientizarea cheltuielilor bugetare. Dacă nu cheltuim mai atent banii publici şi dacă nu colectăm şi de la cei care astăzi nu plătesc corect, atunci celor care ne achităm dările la zi ni se va spune mereu că nu sunt suficienţi bani şi asta nu putem să acceptăm", a spus Dan Şucu, conform unui comunicat al Concordia.

La rândul său, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a subliniat că este esenţială consultarea organizaţiilor patronale, atât în mecanismele formale ale Consiliului Economic şi social şi Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, dar şi în întâlniri de lucru.

"Mă bucur că premierul a fost de acord să lucrăm în acest fel. În privinţa măsurilor fiscale am explicat că nu este normal să aflăm la jumătatea anului că nu ne ajung banii. Mai mult, ar fi o lovitură pentru companii să afle de la o lună la alta că vor avea de plătit taxe în plus, mai ales când vedem cu toţii că economia încetineşte. Pentru orice decizie fiscală avem nevoie în primul rând de dialog şi apoi de suficient timp de implementare. Codul Fiscal vorbeşte de minimum 6 luni de zile, dar pentru anumite tipuri de măsuri e nevoie de mai mult timp. Aşteptăm să vedem cât mai repede propunerile Guvernului şi am solicitat ca ele să nu facă vreo excepţie de la principiile de dialog şi predictibilitate pe care le-am discutat şi agreat", a afirmat Jianu.

Conform comunicatului, s-a agreat cu premierul organizarea de întâlniri regulate, atât cu domnia sa, cât şi cu miniştri ai Guvernului pe care îl conduce. De asemenea, cele două organizaţii au solicitat ca Guvernul să dea mai multă greutate opiniilor Consiliului Economic şi Social (CES) şi Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS) şi să acorde mereu partenerilor sociali şi societăţii civile timp suficient pentru a analiza şi formula opinii argumentate privind legile şi politicile publice propuse.

Concordia şi CNIPMMR s-au angajat să se prezinte la masa dialogului cu opinii ale membrilor pe care îi reprezintă, fundamentate pe date şi analize proprii. În încheiere, au solicitat premierului să lucreze împreună şi la nivel european, cele două confederaţii fiind membre în BusinessEurope şi SMEunited, organizaţii umbrelă reprezentative la nivel european.

De asemenea, cele două organizaţii patronale au solicitat transmiterea studiilor şi analizelor de impact cu privire la modificările fiscale propuse şi au reiterat cu fermitate importanţa nemodificării Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri