Totodata, vanzarile de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate au fost mai mari cu 5,4% decat in aceeasi perioada a anului trecut, iar vanzarile de produse nealimentare au stagnat, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile au inregistrat o crestere cu 5,8%, datorata vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+14%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+4,9%) si vanzarilor de produse nealimentare (+0,3%).

In august, volumul afacerilor a avansat cu 1,4% fata de iulie, ca serie bruta, dupa ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 4,6%, iar cele de produse nealimentare cu 1,6%. Pe de alta parte, comertul carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 3,5%. Pe serie ajustata, afacerile s-au redus cu 0,3%, influentate de scaderea comertului carburantilor cu 4,3%.

Citeste si:

Comparativ cu august 2014, volumul afacerilor pentru comertul cu amanuntul a consemnat o majorare cu 9,6%, serie bruta, sustinuta de vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+24,2%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+3%) si vanzarile de produse nealimentare (+2,2%).

Afacerile au crescut si ca serie ajustata, cu 8%, ca urmare a avansului inregistrat la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+25%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,6%) si la vanzarile de produse nealimentare (+0,4%).