O imbunatatire a situatiei economiei Romaniei va depinde si de reducerea evaziunii fiscale care este legata de economia subterana, estimata la 30% din PIB si de o gestionare mai buna a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi, potrivit unei analize a agentiei de rating Coface.

In 2014, s-a inregistat si o scadere a insolventelor, cu 27,9%, fata de 2013. Cu toate acestea, rata insolventelor din Romania, de 4,5%, ramane cea mai mare din regiunea Europei Centrale si de Est. Media insolventelor in aceasta regiune este de 1,1%.

Politicile de sprijin vor sustine cresterea economica

In 2015, cererea interna va fi stimulata de relaxarea politicii fiscale ca urmare a reducerii contributiilor sociale, a reducerii TVA, de la 24% la 9% la produsele alimentare in Iunie 2015 si de o reevaluare a pensiilor si a salariilor din sectorul public. Rata de consum va fi impulsionata de veniturile din sectoarele private, de gospodariile care, desi au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare, arata analistii Coface.

Totusi, in ciuda performantei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvente in 2015. Astfel, ponderea acestora in totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul ca acest procent este si un rezultat al numarului mare de unitati care vand cu amanuntul in structura de ansamblu a companiilor romanesti. Sectorul de business din Romania, la fel ca industria de retail, sufera din cauza termenelor lungi de plata a facturilor, de pana la 90 de zile.

In ceea ce priveste sectorul de bancar, este de notat ca BNR va pastra politica ratei dobanzii la un nivel scazut, la 1,75% in Mai 2015, in timp ce inflatia va ramane sub nivelul-tinta de 2,5%, ceea ce ar putea reduce si mai mult rata rezervelor obligatorii pentru credit. In acest context, reducerea continua a datoriei in valuta (mai mult de jumatate dintre creditele restante sunt in valuta) a jucatorilor economici ar trebui sa se incheie printr-o compensare a cresterii datoriei exprimate in lei, mai spun analistii agentiei de rating Coface.

Bancile locale, care sunt in proportie de 90% filiale ale bancilor austriece, franceze, grecesti, olandeze, vor continua sa isi ramburseze datoriile catre companiile mama, in acelasi timp crescandu-si si depozitele interne. Totodata, investitiile in sectorul public vor continua sa fie destul de scazute, din cauza complicatiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene disponibile si a lipsei unei structuri locale adecvate.

Totusi, vor creste intr-un ritm moderat exporturile de lemn, cereale, culturi oleaginoase, fertilizatori, metale, medicamente, masini, imbracaminte. In topul statelor din care Romania realizeaza importuri sunt tarile EU 27. Astfel, in 2014, valoarea importurilor a crescut la 44.103 mil. euro, de la 41.867 mil. euro in 2013. In acelasi timp, exporturile catre tarile EU 27 au crescut la 37.305 mil. euro in 2014, de la 34.508 mil. euro in 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri