”Dezvoltarea agriculturii asteapta si o strategie pentru finalizarea cadastrului. Intr-o economie de piata proprietatea privata este garantata. Romania are datoria sa rezolve, o data pentru totdeauna, problema regimului de proprietate funciara”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, scrie Mediafax.

El a spus ca in caz contrar sunt amanate investitii si sunt tinute la distanta oportunitati. Iohannis a facut aceste declaratii miercuri, la deschiderea celei de-a XX-a editii a Targului International Indagra, unde a spus ca Romania are un potential agricol imens, dar importa o proportie considerabila din produsele agricole si alimentare si ca isi doreste ca agricultura sa nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performantei.

Seful statului a aratat ca un sfert din populatia ocupata lucreaza in agricultura, insa doar 4,7% din PIB provine din exploatarea agricola.

”Avem oameni harnici, cu initiativa, dar ne lipseste infrastructura. Si din cand in cand dam vina pe vreme sau, dimpotriva, in functie de ea asteptam un an bun in agricultura. Imi doresc ca agricultura romaneasca sa nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performantei. Cred ca este momentul sa depasim o data pentru totdeauna aceasta faza si sa transformam agricultura romaneasca intr-una realmente competitiva, care nu depinde nici de vreme, nici de alte circumstante si in care investim. Cand spun investim nu ma refer doar la fonduri, ci si la preocupare constanta si actiune coerenta, transpusa in politici inteligente si stimulative. Romania trebuie sa incurajeze initiativa in agricultura si sa valorifice la maxim fondurile structurale”, a declarat Iohannis.