Presedintele Klaus Iohannis a spus, la deschiderea celei de-a XX-a editii a Targului International Indagra, ca romanii au cele mai bune mere din lume, dar peste 80% dintre cele pe care le consumam sunt din import, scrie Mediafax.

Seful statului a aratat ca un sfert din populatia ocupata lucreaza in agricultura, insa doar 4,7% din PIB provine din exploatarea agricola.

”Avem oameni harnici, cu initiativa, dar ne lipseste infrastructura. Si din cand in cand dam vina pe vreme sau, dimpotriva, in functie de ea asteptam un an bun in agricultura. Imi doresc ca agricultura romaneasca sa nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performantei. Cred ca este momentul sa depasim o data pentru totdeauna aceasta faza si sa transformam agricultura romaneasca intr-una realmente competitiva, care nu depinde nici de vreme, nici de alte circumstante si in care investim. Cand spun investim nu ma refer doar la fonduri, ci si la preocupare constanta si actiune coerenta, transpusa in politici inteligente si stimulative. Romania trebuie sa incurajeze initiativa in agricultura si sa valorifice la maxim fondurile structurale”, a declarat Iohannis.

Citeste si:

Potrivit acestuia, s-au facut pasi pentru reabilitarea sistemul de irigatii din Romania, iar peste un miliard de euro va fi alocat in urmatorii ani in acest scop, insa acest proiect va trebui urmat consecvent de orice guvernare.

”Dincolo de pasii facuti sau de programele in derulare, putem construi o strategie pe termen lung, clara si eficienta, de dezvoltare a agriculturii, in care sa angrenam resurse intelectuale, specialisti, autoritati, oameni cu experienta practica, cu exemple de succes in domeniu. Agricultura are toate sansele sa devina o sursa de bunastare si crestere economica in Romania. Dar pentru acest lucru este nevoie de tehnologie noua, de modernizarea infrastructurii rurale, a celei de productie, transport si desfacere, de conectarea agricultorilor cu piata, in toate formele asociative si concurentiale specifice economiei de piata. Atunci cand exploatatia agricola va inceta sa mai reprezinte doar un mijloc de subzistenta vom putea vorbi de un progres real in mediul rural”, a mai spus Iohannis.

El a mai sustinut ca dezvoltarea de industrii conexe, precum cea alimentara sau cea textila, pot genera oportunitati economice insemnate, iar Romania ar putea sa se numere printre principalii furnizori europeni de produse alimentare organice, a caror piata se afla in continua crestere.